Svet
39168 ogledov

Avstrija zeleno luč Slovaški, Sloveniji ne

Avstrija mejni prehod Profimedia
Naša severna soseda odpravlja nadzor s Slovaki, medtem ko glede nas očitno tega ne namerava.

Po Češki bo tudi Avstrija odpravila nadzor na meji s Slovaško. Naša severna soseda bo nadzor, ki ga je začasno uvedla septembra lani, ukinila jutri. Razlog za to je odločitev Češke, ki z današnjim dnem prav tako ukinja nadzor na meji s Slovaško, je sporočilo avstrijsko notranje ministrstvo.

Avstrija je konec septembra lani uvedla nadzor na meji s Slovaško, odločitev pa argumentirala z odločitvijo Prage, ki se je s tem ukrepom odzvala na porast nezakonitih migracij. Obe državi sta se sklicevali na izboljšanje boja proti tihotapcem ljudi. Slovaška je bila sicer do potez Dunaja in Prage kritična.

Češka je nato pred dnevi sporočila, da bo z današnjim dnem ukinila nadzor na meji s Slovaško. Češka je tako izkoristila štiri od šestih možnih mesecev, ko lahko uvede začasni nadzor na notranji meji schengenskega območja. Po podatkih avstrijskega notranjega ministrstva so od konca septembra lani prijeli 24 tihotapcev ljudi, ki so delovali iz Slovaške, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Nadzor na meji z nami očitno ostaja

Boj proti tihotapcem ljudi po besedah avstrijskega notranjega ministra Gerharda Karnerja ostaja še naprej ena glavnih nalog. Namesto kontrol na meji s Slovaško bodo več pozornosti namenili nadzoru mejnega območja v koordinaciji s sosednjo državo. Avstrijski organi se bodo pri tem posluževali mobilnih patrulj in uporabe brezpilotnih letal, so še zapisali na spletni strani notranjega ministrstva.

Nadzor na meji s Slovenijo pa medtem, kot kaže, ostaja. Avstrija je v okviru migracijske krize od sredine septembra 2015 ponovno uvedla nadzor na svoji meji z našo državo kot tudi z Madžarsko, ki ga od takrat podaljšuje.

O vprašanju nadzora na notranjih mejah je presojalo tudi Sodišče EU, ki je aprila lani sporočilo, da lahko država članica ob resni grožnji za svoj javni red ali svojo notranjo varnost ponovno uvede nadzor na svojih mejah z drugimi državami članicami, vendar pri tem nadzoru ne sme prekoračiti najdaljšega celotnega trajanja šestih mesecev.
Plaz v smučarskem letovišču Andermatt Tragično Svet Plaz pod seboj pokopal moškega, iščejo še dve osebi Ylva Johansson Svet Slovenija ali Avstrija? Komisarka EU izbrala stran.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 30
  • QSprm 10:33 07.februar 2023.

    Nasa severna soseda kot dobra in zgledna nacisoidna drzavna tvorba uvaja nadzor in meje, kajti brez ograjenosti, ki vsaj delno spominjajo na delovna taborisca, jim ziveti ni. Sicer so svojo degeneriranost dokazali pred casom, ko so kot eni redkih uvajali ...prikaži več obvezno vbrizgavanje une brozge. V pomanjkanju zidov, so dobri tudi lastni "notranji" sovrazniki.

  • kapibara1 12:39 06.februar 2023.

    Pozno.. naši so ga ukinili kuj, ko so prevzeli komando paličico

  • ales317 11:58 06.februar 2023.

    Čisto enostavno, glede na to da je v A cca. 50% in več tujcev, se to lahko utemelji kot potencialne nevarne v tranzitu čez Slo ozemlje. Posledično se SAMO vozilom z avstrijsko registracijo naredi temeljit pregled. Najraje poleti ko bodo ...prikaži več skozi Slo hodili na morje. Bodo hitro uvideli, da se vrača