Svet
5558 ogledov

Azilanti na Dunaju posegli po skrajnem ukrepu

Begunci v Avstriji EPA Organizirane prevoze v času humanitarnega koriodrja so jih nudile tako Hrvaška, Slovenija kot Avstrija.
Pred dejanjem so napisali pismo, ki so ga podpisali vsi.

Sinoči je šest beguncev, ki so na Dunaju čakali za izgon iz Avstrije, saj so jim oblasti zavrnile prošnje za azil, v svoji celici podtaknilo požar.

"Ogenj je izbruhnil v prvem nadstropju stavbe v središču mesta, kjer so bili omenjeni priprti. V celici je bilo šest ljudi, vsi so čakali na izgon," je za avstrijske medije povedal tiskovni predstavnik dunajske policije Harald Soeroes.

Pet Afganistancev in Iranec so preprečili policistom prihod v celico; v požaru so dobili hude opekline, zastrupili so se z dimom.

V celici so policisti kasneje našli poslovilno pismo, ki so ga podpisali vsi; v njem so med drugim navedli, da zaradi izgona ne vidijo več smisla življenja.

Od prihoda premierja Sebastiana Kurza na oblast so še okrepljeni napori avstrijskih oblasti glede izgona ljudi, ki jim zavrnejo prošnje za azil.

Pretepeni migrant Begunec Svet Pretepli naj bi ga hrvaški policisti

Vztrajajo pri nadzoru meje

Avstrijski notranji minister Herbert Kickl je pred tem v četrtek na Dunaju poudaril, da bo Avstrija ohranila nadzor na svojih mejah, dokler ne bo zaščita zunanjih meja Evropske unije pred migranti vzpostavljena ne samo na papirju, pač pa tudi dejansko, je poročala STA.

Kot je še poudaril ob začetku konference notranjih ministrov držav članic EU in držav Zahodnega Balkana, je možna odprava leta 2015 uvedenega nadzora meja šele, ko bo zaščita zunanjih meja EU dejansko delovala. "To je bil tudi pogoj za schengen," je še dodal in utemeljil, da "preprosto ne more prezreti potrebe državljanov po varnosti in nadzoru".

Begunci v Avstriji Avstrija Svet "Naj gre, ker ni dovolj gej" Begunci v Idomeni Hrvaška Svet Moški sem, ne jočem, a srce imam zlomljeno

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6