Svet
123 ogledov

Babiš zanika navedbe: "Čas objave je zelo zanimiv"

Andrej Babiš Profimedia
Češki premier Andrej Babiš je zanikal navedbe iz t. i. Pandorinih dokumentov, da naj bi prek slamnatih podjetij kupil več nepremičnin na francoski Azurni obali.

Nova svetovna preiskava mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev (ICIJ) in partnerjev, tudi slovenskega portala Oštro, je razkrila, da je Babiš julija 2009 najel panamsko odvetniško pisarno Alcogal, ki je zanj ustanovila dve slamnati podjetji - eno na Britanskih Deviških otokih in drugo v ameriškemu Washingtonu. Novembra 2009 je v podjetje na Britanskih Deviških otokih vložil 19 milijonov evrov, ki so se nato prek washingtonskega podjetja stekla v njegovo hčerinsko podjetje v Monaku. To je z denarjem kupilo 16 nepremičnin v francoskem mestu Mougins, kažejo razkriti dokumenti.

Češki premier je očitke zavrnil kot "poskus vplivanja na rezultat parlamentarnih volitev", ki bodo potekale v petek in soboto. Zatrdil je, da ni storil nič nezakonitega in nič slabega, poročajo tuje tiskovne agencije. "Denar je bil vzet iz češke banke, bil je obdavčen," je povedal.

"To ni mednarodna, to je naša mafija," je še poudaril Babiš v predvolilnem soočenju na televiziji CNN Prima News. "To je afera iz leta 2009. Čas objave je zelo zanimiv," je dodal.

Predstavniki opozicijskih strank so od premierja zahtevali pojasnila, dokazila o transakcijah in o tem, da je bil denar obdavčen. Češka policija pa je na Twitterju sporočila, da bo nacionalni urad za boj proti organiziranemu kriminalu preiskal navedbe medijev, tako glede premierja kot vseh drugih čeških državljanov, ki so omenjeni v Pandorinih dokumentih.

Babiševi populistični stranki Ano se sicer na volitvah ta teden obeta zmaga. Glede na anketo inštituta STEM naj bi prejela 27,3 odstotka glasov. Sledita opozicijsko zavezništvo Spolu (Skupaj) z 21,4-odstotno podporo in Pirati/STAN, ki jih podpira 17,4 odstotka vprašanih.

Pandorini dokumenti razkrivajo tudi nezakonite posle ljudi, povezanih z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Rusinja Svetlana Krivonogih, ki naj bi imela s Putinom otroka, naj bi prek slamnatega podjetja pridobila štiri milijone dolarjev vredno nepremičnino v Monaku.

"To je samo niz neutemeljenih trditev," je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov povedal glede medijskih razkritij. "Ničesar nismo videli glede skritega bogastva v Putinovem ožjem krogu," je dejal.

Tudi jordanski kralj Abdulah II. je zanikal navedbe medijev, da je za nakup luksuznih nepremičnin v tujini uporabil javna sredstva. Poudaril je, da te nepremičnine niso skrivnost.

Mediji so poročali, da je jordanski kralj med letoma 2003 in 2017, prek podjetij v davčnih oazah kupil 14 luksuznih nepremičnin v ZDA in Veliki Britaniji. Vredna so 106 milijonov dolarjev.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.