Svet
23 ogledov

Benedikt XVI. končal svoj pontifikat

Odhod papeža
1/2
Reuters
Konec pontifikata Benedikta XVI. je simbolično zaznamoval umik švicarske garde ob 20. uri.

Papež Benedikt XVI. danes uresničuje svojo napoved in se umika z mesta papeža. Včeraj se je že poslovil od vernikov na zadnji javni avdienci, tudi danes ima praktično do minute načrtovan dan.

Ob 10.30 se je srečal s kardinali, ki se v Vatikanu zbirajo pred konklavom. Okoli 16. ure se je poslovil od državnega tajnika Svetega sedeža Tarcisia Bertoneja, tik pred vkrcanjem na helikopter za Castel Gandolfo pa še od dekana kardinalskega zbora Angela Sodana.

Vernikom bo pomahal še enkrat

Papež si je ob odhodu iz apostolske palače pomagal s palico, ob njegovem prihodu na notranji trg Vatikana San Damaso pa se je zaslišal dolg in glasen aplavz.

Helikopter z Benediktom XVI. se je na pot proti Castel Gandolfu odpravil natančno ob 17. uri in v papeško poletno rezidenco prispel 15 minut pozneje.

Po njegovem odhodu je trikrat zazvonil strodavni zvon na rimskem Kapitolu. Enako se bo zgodilo ob 20. uri, ko bo prenehal njegov pontifikat.

Ko je helikopter preletel enega od rimskih trgov, so tam zbrani zaploskali in v zrak dvignili napise: "Vedno boš z nami. Hvala!" je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa.

Verniki na trgu Svobode | Avtor: Reuters Reuters
Na osrednjem Trgu svobode se je zbrala množica ljudi, ki je nestrpno čakala na zadnje slovo Benedikta XVI. od vernikov. Njegove pozdrave je pospremilo vzklikanje in ploskanje vernikov.

Zbrane je naslovil z "dragi prijatelji, vesel sem, da sem z vami, hvala vam za prijateljstvo in naklonjenost". "Veste, da je to zame drugačen dan. Papež bom do 20. ure. Sem le romar v zadnji fazi mojega romanja po tej zemlji," je dejal papež.

"S svojimi molitvami in vso svojo notranjo močjo in moralo bi rad delal za dobro Cerkve. Hvala!" so bile zadnje besede pozdrava papeža Benedikta XVI., preden se je umaknil v notranjost rezidence.

Dogodek, ki je ravno tako simbolično obeležil odhod papeža, je bilo prenehanje mandata švicarske garde za varovanje papeža. Garda ga je zapustila ob 20. uri. Iz svojih uniform so se preoblekli v navadna oblačila in se vrnili v Rim. Varovanje Benedikta XVI. je prevzela policija.

Prav tako so ob 20. uri v Vatikanu v skladu s tradicijo namestili pečate na vrata papeškega stanovanja in še na zasebno dvigalo, ki vodi v njegove prostore v tretjem nadstropju apostolske palače.

Komentarjev 9
  • Danilo Štampfer 22:30 28.februar 2013.

    The Pope seeks immunity: The end of the Vatican could be near The Pope will have immunity from prosecution regarding the mishandling of child sex crimes by staying within the walls of the Vatican, according to an anonymous ...prikaži več Vatican source. Reuters reported Friday, Feb. 15, that church sources have explained that the retiring Pope Benedict would be “defenseless” if he leaves the Vatican.This official news story comes on the heels of a statement issued by the International Tribunal into Crimes Against Church and State (ITCCS) that detailed the legal situation that surrounds the Pope and the Vatican. An unnamed European country and the ITCCS have issued a campaign to hold the Pope accountable for the Vatican’s cover-up of child sex crimes. There was an international arrest warrant secured for the Pope’s arrest:http://www.examiner.com/article/the-pope-seeks-immunity-the-end-of-the-vatican-could-be-near

  • Danilo Štampfer 22:11 28.februar 2013.

    Zakaj se pa o tem ne poroča http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=9XttXhxYIKI

  • Žurnalček 20:30 28.februar 2013.

    Če bi slučajno ujel zlato ribico in to tisto z samo eno željo , bi bila moja odločitev za 10 KTN at. bombo na Vatikan !