Svet
12 ogledov

Beograd v strahu zaradi ebole

Kent Brantly EPA
V Beogradu panika zaradi pacienta, za katerega so mislili, da ima simptome ebole.

Na beograjski infekcijski kliniki so sprejeli pacienta, ki je trpel za simptomi, ki jih povzroča tudi zloglasna ebola. Po temeljitih preiskavah so se v srbski prestolnici oddahnili; izkazalo se je, da ima bolnik "le" vnetje pljuč. Na kliniko je pacienta napotil splošni zdravnik iz notranjosti Srbije; moški je imel več dni visoko vročino, ki je nikakor niso mogli znižati.

Poskusno zdravilo iz tobaka

Španskega misionarja, ki je okužen z virusom ebole, bodo iz Liberije prepeljali v domovino, je danes objavila vlada v Madridu. Miguel Pajares je tretji okuženi tujec, ki ga bodo spustili iz Liberije.

Pred tem sta v domače ZDA odpeljali zdravnika Kenta Brantlija in humanitarno delavko Nancy Writebol. Oba sta že v Liberiji prejela nekaj odmerkov poskusnega zdravila zoper ebolo, ki so ga doslej testirali le na opicah. Pacientoma se je stanje po prejetih odmerkih seruma vidno izboljšalo.

Zdravilo je izdelalo biotehnično podjetje iz San Diega, in sicer iz tobaka. Če se bo zdravilo izkazalo za pravo rešitev zdravljenja ebole, bi to lahko pomenilo tudi izjemen napredek pri zdravljenju številnih drugih bolezni; med drugim tudi zato, ker bi tobak kot glavna sestavina zdravila močno pocenil.

Strokovnjaki so glede novega seruma, znanega kot ZMapp, zadržani. Direktor ameriškega Nacionalnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni Anthony Fauci opozarja, da za zdaj ni mogoče reči, da zdravilo prav veliko obljublja. "Podatki o zdravljenih živalih so zelo dobri, tudi uporaba na dveh pacientih namiguje, da bi lahko imel ugoden učinek. Vendar gre le za dva pacienta. Za zaključke je še prezgodaj," pravi ameriški zdravstveni strokovnjak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.