Svet
6 ogledov

Berlusconi bo odstopil

Berlusconi Reuters
Čeprav so v italijanskem parlamentu potrdili proračun, bo premier Silvio Berlusconi odstopil s položaja.

Silvio Berlusconi bo odstopil s položaja italijanskega premierja. K odstopu so ga v zadnjem času začeli pozivati tudi njegovi podporniki, opozicija pa je bila glasna že dlje časa. Napoved odstopa je prišla po sestanku Berlusconija s predsednikom Giorgiom Napolitanom.

Novico so sporočili iz predsednikovega urada. Berlusconi bo odstopil, ko bo parlament potrdil še protikrizne ukrepe, ki jih je obljubil Evropski uniji, kar je že potrdil tudi sam.

Silvio Berlusconi  | Avtor: Reuters Reuters

Pirova zmaga

Pritiski, naj odstopi, so se še stopnjevali po tem, ko je postalo jasno, da je v parlamentu izgubil večino. "Počutim se izdanega," je dejal, ko je sprevidel, da so mu hrbet obrnili tudi nekdanji zavezniki.

Proračun, na katerega je vezal zaupnico, so v parlamentu potrdili le, ker je opozicija obstruirala glasovanje. Potrdili so ga s 308 glasovi za, kar je veliko manj od 316 glasov, ki so v 630-članskem parlamentu potrebni za absolutno večino.

 

Evropa budno spremlja

Sprejetje protikriznih ukrepov je nujno, saj od Rima to pričakujejo v Bruslju in Frankfurtu. Evropski politiki in ekonomski analitiki so si enotni, da si evroobmočje ne more privoščiti padca italijanskega gospodarstva.

Italija se je namreč v zadnjih dneh znašla pod hudim pritiskom mednarodnih finančnih trgov. Donosi desetletnih državnih obveznic so se že nevarno približali sedmim odstotkom, ki so Grčijo, Irsko in Portugalsko prisilili sprejeti finančno pomoč Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada (IMF).

Arrivederci! (it. Nasvidenje!)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.