Svet
2837 ogledov

Biden: Če zapustimo Ukrajino, kaj bo z Balkanom?

Joe Biden Epa
Opozorila ameriškega predsednika na posledice, ki bi jih prinesla zaustavitev pomoči Ukrajini.

Ameriški predsednik Joe Biden je med včerajšnjim govorom v Beli hiši opozoril, da bi lahko odpoved finančne pomoči Ukrajini povzročila krizo v balkanskih državah. "Če odidemo in Rusija zdrži njihov napad in premaga Ukrajino, kaj mislite, da se bo zgodilo v balkanskih državah? Kaj mislite, da se bo zgodilo s Poljsko, Madžarsko?" je vprašal.

Najvišji Bidnovi pomočniki so zakonodajalcem na zasebnem srečanju v sredo povedali, da če kongres kmalu ne bo odobril dodatne vojaške pomoči Ukrajini, lahko Rusija zmaga v vojni v nekaj tednih – v najboljšem primeru mesecih, poroča NBC News.

Kongres ustavil pomoč 

ZDA so bile doslej največji dobavitelj vojaške pomoči Ukrajini. Bela hiša je nato 27. decembra objavila dokončno zmanjšanje količine orožja in vojaške opreme za Ukrajino. Čeprav evropske države, vključno z Združenim kraljestvom in Nemčijo, zagotavljajo nekaj finančne podpore, so ZDA največji dobavitelj vojaške pomoči Ukrajini. Toda republikanci v kongresu zadržujejo več deset milijard dolarjev prihodnjega vojaškega financiranja Kijeva. Dokler ga kongres ne potrdi, ne bo več podpore.

Kaj čaka Ukrajino, če izgubi vojaško pomoč?

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in Biden pozivata kongres, naj odobri nov paket pomoči v vrednosti 61,4 milijarde dolarjev, vendar republikanci zavračajo odobritev pomoči brez dogovora z demokrati o okrepitvi varnosti ob ameriško-mehiški meji. A tudi če bi republikanci popustili in privolili v nadaljevanje pomoči, bi bila ta verjetno bistveno manjša.

Brez dodatne pomoči ZDA, ocenjujejo zahodni uradniki, bi Ukrajini najprej zmanjkalo raket dolgega dosega, nato raket za zračno obrambo, kasneje še topniškega streliva in raket kratkega dosega, kot so protitankovske rakete Javelin in protiletalske rakete Stinger.

Težava je tudi s pomočjo EU

Zelenski ima težave tudi z zagotavljanjem dodatne vojaške pomoči Evropske unije. Decembra lani naj bi bil namreč dogovorjen nov program pomoči EU v vrednosti 50 milijard evrov za naslednja štiri leta. Madžarski premier Viktor Orban je vložil veto na načrt, saj dvomi o koristnosti pomoči Ukrajini.

Poseben vrh EU o tem, kako naprej, je napovedan za 1. februar. 

Hutiji mobilizacija Svet Biden: "To sem ukazal osebno!" Challenger 2 Ukrajina Robotine Svet Svet Ukrajina za lažji vpoklic dodatnih več sto tisoč vojakov

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 50
  • Avatar NickMason
    NickMason 13:17 21.januar 2024.

    Ameri ,speljite se domov,dovolj veliko državo imate (Z genocidom prisvojena in z sužnji obogatena),pa še ne date mir.Najbolj sprijeno demokracijo imate

  • peter25 10:52 21.januar 2024.

    Glede vojn na Balkanu si ta starec raje naj pogleda, kaj je ostalo na prostoru kjer se je dogajala vojna. Ljudje so se odselili, prazna mesta...nobene mladine, sol, trgovskih centrov. Imas vasi kjer je prej zivelo par tisoc ljudi, danes ...prikaži več le par druzin...mozgani na prasku ne zmorejo razumeti, da le mir prinasa profit.

  • LukaMB 00:36 21.januar 2024.

    Spizdite iz našega kontinenta in se zanimajte kaj bo z USA in ne z Balkanom.