Svet
1452 ogledov

Biden: To bi bila velika napaka

Joe Biden Epa
Ameriški predsednik meni, da je najboljša rešitev za mir na Bližnjem vzhodu rešitev dveh držav, Izraela in Palestine.

Ameriški predsednik Joe Biden je v sredo na novinarski konferenci v San Franciscu izrazil previden optimizem glede izpustitve talcev, ki jih je med napadom na Izrael 7. oktobra zajelo palestinsko skrajno gibanje Hamas in pohvalil sodelovanje Katarja pri teh prizadevanjih, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Prizadevam si ugotoviti, kako lahko pripomorem k izpustitvi talcev in dovolj dolgemu premoru v spopadih, ki bi to omogočil," je dejal Biden.

Na vprašanje ali je izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju postavil kakšen rok glede napadov v Gazi, je ameriški predsednik odgovoril: "Mislim, da se bo ustavilo, ko Hamas ne bo več mogel moriti Izraelcev, jih zlorabljati in početi drugih groznih stvari."

Ponovil je, da je pozval Izraelce, naj bodo zelo previdni pri vojaških operacijah v bližini glavne bolnišnice v Gazi Al Šifa, vendar zatrdil, da je Hamasova namestitev poveljniškega centra pod bolnišnico vojni zločin.

Biden je imel samostojno novinarsko konferenco po vrhunskem srečanju s kitajskim kolegom Xi Jinpingom. Med drugim je zatrdil, da še vedno verjame, da je najboljša rešitev za mir na Bližnjem vzhodu rešitev dveh držav - Izraela in Palestine.

Glede napovedi, da bo Izrael zasedel Gazo, pa je Biden dejal, da bi bila to velika napaka.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • SamoResnica 08:31 16.november 2023.

    Ja Izrael, ki ima celotno ozemlje in Palestina, ki se jo strpa v eno puščavo bogu iza nogu ane? Idioti. Seveda, Palestina s celotnim svojim ozemljem in Izrael kjerkoli pač želi - najboljše bi bilo pri bogu.

  • slavauk22 08:24 16.november 2023.

    leta 1947 je velika britannja dala predlog da bi postali dve državi palestina ter izreael.......sam takrat so palestinci odločno zavrnili predlog.......ker niso hoteli imet sosede izraelce .......tolk kolko pevajo nekateri da je ta islam miroljubna reglija..........