Svet
3207 ogledov

Biden: To je žalosten dan za Ameriko

Joe Biden Profimedia
Ameriški predsednik Joe Biden se je odzval na odločitev ameriškega vrhovnega sodišča.

Ameriški predsednik Joe Biden je dejal, da je danes "žalosten dan za vrhovno sodišče in za državo". Vrhovno sodišče pravice do splava ni omejilo, ampak jo je odvzelo, je poudaril. Odločitev je po njegovem mnenju napaka, posledice pa bodo takojšnje in resnične. 

Odločitev je tako ekstremna, da so ženske in dekleta prisiljene, da donosijo otroke, ki so plod posilstev, je poudaril. "Predstavljajte si, da mora ženska donositi otroka, ki je posledica incesta," je dejal. "To je kruto". 

Komentiral je tudi poziv sodnika Clarenca Thomasa, ki je pozval k preučitvi odločitev o istospolnih porokah in uporabi kontracepcijskih sredstev. "Vrhovno sodišče nas pelje po ekstremni in nevarni poti," je prepričan Biden. 

Napovedal je, da bo njegova administracija naredila vse, da bo zagotovila dostop do potrebnih zdravil. Kljub temu pa je opozoril, da se bo kot posledica odločitve vrhovnega sodišča zelo verjetno povečala smrtnost med materami. 

Biden je pozval vse, ki so šli na ulice, k mirni protestom. "Nasilje ni nikoli sprejemljivo. Grožnje in ustrahovanje niso govor," je dejal. 

Američankam je sporočil, da ve, da so pred njimi "zelo težke situacije. Slišim vas. Podpiram vas. Stojim z vami". Prepričan je, da imajo lahko še vedno ljudje zadnjo besedo v boju za pravico do splava. "Ni še konec," je dejal. 

protesti shod roe v wade zda | Avtor: Profimedia Profimedia

Odzivi na odločitev tudi v Sloveniji

Na odločitev ameriškega vrhovnega sodišča, ki je danes odpravilo ustavno zagotovljeno pravico do umetne prekinitve nosečnosti v ZDA, sta se odzvali tudi dve slovenski civilnodružbeni organizaciji. Pri Inštitutu 8. marec so potezo sodišča obsodili, medtem ko so jo pri iniciativi Pohod za življenje pozdravili.

"Omejevanje dostopa do splava ogroža zdravje mnogih žensk, ki bodo splav prisiljene opravljati po nelegalnih postopkih, v neprimernih pogojih, pri mazačih. Z omejevanjem pravice do splava bodo ogrožena življenja mnogih," so v izjavi za javnost zapisali pri Inštitutu 8. marec.

Po njihovi oceni preklic uredbe v praksi pomeni, da bo splav dostopen predvsem v demokratskih zveznih državah, v republikanskih državah pa si bodo splav lahko privoščile samo osebe, ki bodo imele dovolj denarja za potovanja in druge postopke. Svobodno odločanje o rojstvu otrok bo tako po njihovih besedah postalo privilegij, pogojen z ekonomskim razredom posameznic.

"Prepoved splava ne bo rezultirala samo v številnih smrtih in osebnih stiskah. Prepoved je še en korak hranjenja zasebnega zdravstva, spodbujanja razrednih razlik in vzpostavljanja delitve med tistimi, ki imajo in si lahko privoščijo vse, in tiste, ki nimajo nič," je izpostavila direktorica inštituta Nika Kovač.

protesti shod roe v wade zda | Avtor: Profimedia Profimedia

Pri Pohodu za življenje pa po drugi strani menijo, da je vsaka zakonodaja, ki ne varuje življenja, krivična, ter da je tudi nerojeni otrok človek, le da ga s prostim očesom ne moremo videti. Odločitev Vrhovnega sodišča ZDA razumejo kot uskladitev prava z dognanji sodobne znanosti, medtem ko ocenjujejo, da so noseče mame in očetje v stiski potrebni pomoči, ne pa da se jih sili, da se odločijo za smrt svojega nerojenega otroka.

Voditeljica iniciative Pohod za življenje Urša Cankar Soares je v izjavi za javnost navedla podatke, po katerih naj bi bilo v zadnjih 70 letih v Sloveniji opravljenih 700.000 splavov, ki so po njenih besedah za seboj pustili na sto tisoče nesrečnih mater in očetov, od katerih so mnogi po njeni oceni privolili v splav pod prisilo in ob grožnjah.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • igorgeus 20:26 26.junij 2022.

    zdaj bi morala vsaka zenska za nezazeljeno nosecnost tozit moskega za dusevne bolecine in trpljenje, ker je morala ostati noseca. bi hitro spremenili zakon.

  • Avatar Syn
    Syn 11:39 25.junij 2022.

    Kaj se 'ma ta za oglašat, mi res ni jasno. Še manj pa Obama. Končno je to en pameten zakon za ZDA, on pa spet proti vetru ščije. Kretenizem na kvadrat. 🤦🏻‍♂️

  • 5fe65aabf7f15bf520c5139c81a82b8f81214b83 22:18 24.junij 2022.

    Isis jim bo zagotovo cestital. Sicer je pa za zda in celi svet zalosten vsak dan, ko ta senilni hepan vstane iz postelje.