Svet
33 ogledov

BiH bo sprožila revizijo sodbe ICJ v tožbi zaradi genocida

Žurnal24 main
Bosna in Hercegovina je napovedala, da bo vložila zahtevo za revizijo sodbe Meddržavnega sodišča v Haagu (ICJ) v tožbi BiH proti Srbiji zaradi agresije in genocida.

Gre za sodbo iz leta 2007, s katero je sodišče razsodilo, da Srbija oziroma nekdanja ZR Jugoslavija ni bila neposredno odgovorna za genocid nad Bošnjaki v Srebrenici leta 1995, temveč ga ni poskusila preprečiti.

Po posvetu s številnimi strokovnjaki iz političnega, kulturnega in verskega življenja je bošnjaški član predsedstva Bakir Izetbegović danes potrdil, da je bilo splošno stališče udeležencev, da BiH mora vložiti zahtevo za revizijo sodbe. To je potrdil tudi vodja Zveze za boljšo prihodnost Fahrudin Radončić, ki je na novinarski konferenci dejal, da so odločitev o vložitvi zahteve sprejeli soglasno.

Vložitev zahteve za revizijo sicer močno podpirajo bošnjaške nevladne organizacije v BiH, nasprotujejo pa ji predstavniki bosanskih Srbov. Predsedujoči predsedstvu BiH, bosanski Srb Mladen Ivanić je tako že opozarjal, da mora uradno odločitev o vložitvi zahteve za revizijo sprejeti predsedstvo BiH in da vsakršni drugačni pristopi niso v skladu z ustavo.

Skrajni rok za vložitev zahteve je 26. februar, ko bo minilo deset let od izreka sodbe. Z vložitvijo zahteve sicer ICJ ne sproži avtomatično postopka revizije, temveč najprej presodi, ali novi dokazi zadoščajo za njeno sprožitev. 

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 11
  • privat 18:24 18.februar 2017.

    in kdo je to napisal?? kje je podpis?? to kar navajas je eno obična trofazna laž!! Raje jaz verjamem evropskim obveščevalcem,malim ljudem iz bosne..vemo pa kdo je bil morilski narod v Bih..in kdo je še vedno morilski narod!!

  • privat 17:45 18.februar 2017.

    ne se bat za vse so dokazi..tudi za take ,ki se danes mirno sprehajajo po Sloveniji..kmalu lisece in v jesenovac..

  • privat 17:38 18.februar 2017.

    kaj se trofazni tako bojiš?? res je da vas je treba ustaviti..al vrniti v srbijo in kasneje v rusijo!!