Svet
1874 ogledov

"Bili smo priča državljanski vojni, a nič ni bilo podobno temu"

Bejrut eksplozija
1/8
Epa
V Bejrutu nadaljujejo z odstranjevanjem posledic eksplozij, ki sta v torek zahtevali več kot sto življenj in več tisoč ranjenih.

Do eksplozije je domnevno prišlo zaradi nepravilnega skladiščenja več ton amonijevega nitrata. V mestu je brez strehe nad glavo ostalo več kot 300.000 ljudi, še vedno iščejo več deset ljudi. 

Moč eksplozije je bila enaka potresu z magnitudo 3,5, navaja nemški znanstveni center GFZ. Znanstveniki z ameriškega MIT ocenjujejo, da je bila eksplozija enaka eksploziji 240 ton eksploziva TNT, kar je približno 20-krat močneje od ameriške bombe "matere vseh bomb". 

Tomo Križnar Grozljivo Svet Tomo Križnar iz Bejruta: "Bilo je kot v filmu"

Prebivalci so jezni na oblast

Številni so oblasti obtožili korupcije, zanemarjanja in slabega upravljanja. "Ves čas sem vedela, da nas vodijo nesposobni ljudje, nesposobna vlada ... A naj vam nekaj povem, kar so storili, je zločin," je za BBC dejala Chadia Elmeouchi Noun, prebivalka Bejruta, ki se trenutno zdravi v bolnišnici. 

"Videl sem vojno. Snemal sem dogajanje leta 2006 in potoval na jug Libanona, da bi videl, kaj se je dogajalo v vojni z Izraelom. Takrat je do takšnega razdejanja prišlo v 30 dneh. Tukaj pa gre za eno eksplozijo," je za Der Spiegel dejal filmski režiser Philippe Aractingi. 

"Bili smo doma in slišali zvok, podoben ognjemetu. Mislili smo, da je zagorel kateri od zabojnikov v pristanišču in jim ga ni uspelo pogasiti. Nekaj sekund za tem smo leteli po zraku," je povedala Joel Shamoun, ki je preživela eksplozijo. 

Bejrut eksplozija | Avtor: Epa Epa

Ko je poškodovani Karl Dagher prišel v bolnišnico, je naletel na grozljive prizore. "Videl sem človeka, ki je ostal brez noge. Videl sem dečka, ki je bil sam in je iskal starše. Pomislil sem, da moja poškodba ni tako huda in da morajo v bolnišnici poskrbeti za tiste, ki so huje poškodovani," je dejal. Prizori so ga tako pretresli, da se je vrnil domov in si sam oskrbel rane, da bi tako pomoč v bolnišnici lahko dobili tisti, ki to bolj potrebujejo.  

Bachar Ghattas je za CNN opisal razmere kot apokaliptične. "Ranjene lahko vidite na vseh ulicah Bejruta, povsod je razbito steklo, uničeni avtomobili." Po njegovih besedah je stanje "zelo, zelo zastrašujoče". 

"Bili smo priča državljanski vojni, bombnim napadom, a nič ni bilo podobno temu," je povedal inženir Sam Zeidan. Poškodovane so vse stavbe v radiju 45 kilometrov od mesta eksplozije. 

beirut Žalost in nemoč Svet Obup, nemoč: "Dojenčke je povila, vzela v naročje in ob tem še klicala na pomoč"

Bejrut eksplozija | Avtor: Epa Epa

Hišni pripor za vse, povezane s skladiščenjem

V Libanonu bo danes drugi dan tridnevnega žalovanja. Oblasti so že uvedle preiskavo eksplozije. Vlada pa je v sredo zahtevala, da morajo v hišni pripor vsi, ki so bili povezani s skladiščenjem nevarne snovi. V Bejrutu so razglasili 14-dnevne izredne razmere.

Amonijev nitrat naj bi v skladišču v pristanišču hranili vse od leta 2013, ko so ga zasegli na eni od ladji. Vodja pristanišča in vodja oddelka carinjenja sta za lokalne medije dejala, da sta večkrat pisala pristojnim, da je treba kemikalije odstraniti iz pristanišča. Zavedali so se, da gre za nevarno kemikalijo, niso pa vedeli, kako nevarno. 

Bejrut eksplozija | Avtor: Epa Epa

beirut UDARNI VAL Svet Video: Srhljivi posnetki v trenutku eksplozije v Bejrutu

V državo prihaja pomoč iz tujine

V mestu se soočajo s pomanjkanjem vsega, tako hrane kot oblačil, materiala za obnovo hiš. Pomoč so že ponudile številne države. Francija pošilja več deset reševalcev, medicinsko opremo in mobilno bolnišnico, ki ima opremo za zdravljenje 500 ljudi. Državo bo danes obiskal tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. 

Pomoč v državo pošiljajo tudi EU, Rusija, Tunizija, Turčija, Iran in Katar. Pomoč je obljubila tudi Velika Britanija. 

Nesreča je državo prizadela v času, ko se spopadajo s porastom števila okuženih s covidom-19 in z najhujšo gospodarsko krizo po državljanski vojni. Predsednik Aoun je napovedal, da bo vlada sprostila nekaj več kot 50 milijonov evrov sredstev, a pričakujejo, da to ne bo zadostovalo in da bodo ekonomske posledice dolgotrajne. 

Bejrut eksplozija | Avtor: Epa Epa

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Kimberley-Echo
    Kimberley-Echo 12:09 06.avgust 2020.

    Če je eksplodiralo 2750 ton amonijevega nitrata pomeni to ekvivalentno približno 1100 ton TNT in ne samo 240 kot navajate. Razmerje je namreč 40%.