Svet
13723 ogledov

Kaos na kripto trgu: Bitcoin in ostale valute strmoglavile

Bitcoin Profimedia
Etherum še z večjim padcem kot Bitcoin.

Na kriptotrgu se je konec tedna zgodil še en nenaden zlom, skupna vrednost trga kriptovalut pa je padla pod 1 bilijardo dolarjev, kar znaša približno 956.milijard evrov. 

Bitcoin in Ethereum sta zabeležila znatne izgube, kar je zmanjšalo prihodnje obete glede cen valut. Bitcoin je v začetku tedna padel za več kot 10 odstotkov in je prvič po decembru 2020 vreden manj kot 25.000 dolarjev. Gre za zadnjo v seriji padcev cen te kriptovalute, katere vrednost je v zadnjih sedmih mesecih padla za več kot 60 odstotkov.

Etherum beleži še večje izgube. Druga največja kriptovaluta je dosegla najnižjo vrednost v letu in pol, ki sedaj znaša 1.433 dolarjev (1.369 evrov), njena izmenjava pa je ta teden padla za 15,6 odstotka.

Celsius začasno ustavil del poslovanja

V zadnjem tednu je celoten trg kriptovalut izgubil več kot 400 milijonov dolarjev (382.456.000 evrov) in padel pod 1 milijardo dolarjev. Poleg dveh vodilnih valut so izgube utrpeli tudi Cardano, Solana in Dogecoin, saj so posamezne vrednosti v samo 24 urah padle med 15 do 25 odstotkov. Kriptoposojilodajalec Celsius je v luči razmer strankam že sporočil, da začasno ne bodo mogli dvigniti sredstev s platforme.

Tržni zlom je moč pripisati obsežni prodaji vlagateljev zaradi povečanega strahu pred inflacijo, sovpadal pa je s podobno kapitulacijo tehnoloških delnic v zadnjih dneh. Poznavalci trdijo, da padec cen kaže tudi na upadanje apetita vlagateljev v bolj tvegana sredstva, saj trg kriptovalut s svojimi negotovostmi in volatilnostmi velja za enega najbolj nestanovitnih naložbenih instrumentov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • eminenca 16:03 13.junij 2022.

    človek tava po puščavi, pa najde neke kosti in kovček, noter ma milijon dolarjev, pa si reče joj, kakšna sreča ... išče vodo, ni je, ... gre spat ... zjutraj kufra ni, on pa žejen kot osa, za liter vode ...prikaži več bi dal kufer dnarja, pa žal še tega nima, pa še vodi ni ... kje smo?

  • Avatar Syn
    Syn 15:01 13.junij 2022.

    Upam da še pade, potem pa gas. Kot kaže BTC Puell Multiple indikator še ni na dnu, je pa zelo blizu. Jaz pričakujem, da bo dno okoli $22.000. Bomo vidli. Kdor zdaj ne kupuje, se je skregal z doživljensko finančno neodvistnostjo.