Svet
6 ogledov

Bivša predstavnica Haaga aretirana pred haaškim sodiščem

Florence Hartmann dnevnik.hr
Pred haaškim sodiščem, ki bo danes razglasilo sodbo Radovanu Karadžiću, so aretirali dolgoletno francosko novinarko in nekdanjo tiskovno predstavnico haaške tožilke Florence Hartmann.

Florence Hartmann so aretirali na podlagi več let starega naloga haaškega sodišča, saj naj bi izdala zaupne podatke s sojenja Slobodanu Miloševiću, ki so imeli takrat oznako zaupno. Sodišče jo je zaradi objave zaupnih informacij obtožilo nespoštovanja te sodne ustanove.

Hartmannovo je zaradi navedb v njeni knjigi Mir in kazen iz leta 2007 in zaradi članka, ki ga je objavil Inštitut BiH z naslovom Prikriti ključni dokazi o genocidu, sodišče obsodilo že leta 2009.

Naložilo ji je kazen v višini 7.000 evrov, leta 2011 pa so denarno kazen spremenili v sedemdnevno zaporno kazen in izdali tudi nalog za njeno aretacijo. Francija pa Hartmannove nato ni želela izročiti.

Hartmannova je trdila, da so bili objavljeni podatki takrat že javno dostopni.

Nasprotovanje njenemu prijetju so v Haagu izrazile tudi Matere Srebrenice, ki so okoli nje naredile obroč, da bi preprečile aretacijo. Zbrani pred sodiščem so kričali: "Ona je naša! Pustite jo!"

Komentarjev 2
  • izRODEk 22:03 24.marec 2016.

    Kakšna sramota od sodišča - vsi med seboj vse zmenjeni, sodijo in tožijo pa tisti, ki so se zavzemali za privatizacijo na balkanu in imajo sedaj v pokradenih firmah deleže. Madeline Albright je solastnica rudnika na Kosovu.Ampak ovce ...prikaži več še vedno mislijo, da je vse ok. Jap, vam so namenjene vse te zgodbice, revčki zaplankani. Ajde gremo: beeeeeeeeeeeeeeee, beeeeeeeeeeeeeeeeee, beeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee... :)

  • Avatar Leon
    Leon 14:53 24.marec 2016.

    Toliko o ženskih kvotah ............kako ste slovenske parlamentarke?