Svet
30 ogledov

Blokirali ceste zaradi beguncev v Calaisu

Calais protesti EPA
Konvoji tovornih vozil in traktorjev so danes močno ovirali promet na glavnih prometnicah v francoskem mestu Calais, v bližini katerega je begunsko taborišče. Zahtevajo zaprtje taborišča.

Voznikom tovornih vozil so se v njihovem protestu pridružili tudi kmetje, delavci v luki in trgovci. Družno zahtevajo zaprtje taborišča, v katerem je trenutno okrog sedem tisoč beguncev, v glavnem iz držav Bližnjega vzhoda, Afganistana in Afrike, poroča BBC.

Neposreden povod protesta in zapor prometnic so vsakodnevna zaustavljanja in napadi na voznike kamionov. Begunci želijo iz območja taborišča nadaljevati pot proti Veliki Britaniji, številni pri tem ne izbirajo sredstev, poročajo francoski mediji.



"Situacija je iz dneva v dan vse hujša. Na začetku so želeli na silo vstopiti v naše kamione in se tako prepeljati do Velike Britanije, danes je to prerastlo tudi v kraje. Zaustavljajo nas sredi ceste, razparajo cerado, kradejo in uničujejo robo, ki jo prevažamo," je povedal eden izmed prevoznikov.

"Ne bomo se premaknili. Čakamo odgovore vlade, predvsem glede zahtev za prosto območje in pomoč podjetjem v težavah. Številna podjetja se morajo zaradi varnosti zadolžiti," je poudaril tiskovni predstavnik združenja trgovcev in podjetnikov v Calaisu Frederic Van Gansbeke. Dodal je, da bi lahko blokada trajala tudi celo noč, a da ne bo prišlo do konflikta z varnostnimi silami.



Policija je v številnih primerih nemočna. Protestnike je podrpla tudi županja Calaisa, Natacha Bouchart, ki je ravno tako izpostavila, da situacija postaja povsem neobvladljiva in da se zaradi bližnjega begunskega taborišča in številnih izgredov postavja pod vprašanje delovanje mestne luke in ostalih služb.

Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je med petkovim obiskom v Calaisu potrdil, da bo "džungla" porušena "kolikor hitro bo mogoče". Južni del so izpraznili že marca, a migranti tja še naprej množično prihajajo, poroča STA.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 19
  • Zmago 15:15 07.september 2016.

    zdrahec ne sodi drugih po sebi ! ;-)))

  • dragec 09:56 07.september 2016.

    ČE SI NEPISMEN

  • kapibara 11:32 06.september 2016.

    @sprhajalec ob 23.15.. in sedaj si zamisli vse te, ko so videli po TV , v vaški gostilni, reklamo za Viskas z različnimi okusi.. !! oni pa na "0"..