Svet
20 ogledov

Bo Švica prepovedala obrezovanje?

dojenček Žurnal24 main
Nekatere švicarske bolnišnice razmišljajo o ukinitvi obrezovanja dečkov.

Potem ko je sodišče v nemškem Kölnu odločilo, da gre pri obrezovanju za telesno poškodbo, dve švicarski bolnišnici razmišljata o ustavitvi postopkov obrezovanja dečkov.

V četrtek so tovrstne operacije začasno suspendirali v pediatrični kliniki v Zürichu, v petek pa je sledila še napoved bolnišnice v mestu St. Gallen, kjer bodo dokončno odločitev sprejeli po počitnicah.

Sporno z zakonskega in etičnega stališča?

"Smo v postopku ocenjevanja zakonskega in etičnega stališča v Švici," je pojasnil predstavnik klinike v Zürichu Marco Stuecheli. Kot je dodal, prihaja do nekaterih zapletenih primerov, ko na primer mati in otrok sta za obrezovanje, oče pa mu nasprotuje.

A kot je še menil, na obrezovanje dečkov v Švici, ki ga vse bolnišnice izvajajo proti plačilu, to verjetno ne bo vplivalo. Večina judov namreč ta postopek opravi pri posebnih zdravnikih, poznanih v njihovi skupnosti, medtem ko na primer njegova bolnišnica izvede le enega ali dva postopka verskega obrezovanja na mesec.

Odločitev Kölna sprožila val protestov

Sodišče v Kölnu je pred tremi tedni sprožilo val protestov po vsej državi, ko je obrezovanje nekega mladoletnika ovrednotilo kot telesno poškodbo. Tako v islamu kot pri judih obrezovanje dečkov predstavlja pomemben obred z dolgoletno tradicijo.

Številni nemški politiki s kanclerko Angelo Merkel na čelu so opozorili, da je odločitev sodišča škodila ugledu Nemčije v tujini. Nemški bundestag je v četrtek tudi sprejel simbolično izjavo, v kateri je podprl legalizacijo verskega obrezovanja in vladi naložil, da do jeseni pripravi ustrezno zakonodajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.