Svet
8 ogledov

Bodo Nemcem znižali davke?

Nemška kanclerka Angela Merkel. EPA
Nemčija. Vladajoče stranke konec tedna sklenile, da bodo davkoplačevalci v dveh letih plačali šest milijard evrov manj davkov - včeraj zvečer pa je opozicija že napovedala blokado tega predloga.

Nemška koalicija je konec prejšnjega tedna le uspela skovati kompromis glede davčne obremenitve državljanov – včeraj pa so, kot kaže, že naleteli na veliko oviro. Vladajoče desnosredinske stranke so namreč kompromis našle v predlogu, da bodo državljani v letih 2013 in 2014 plačali šest milijard evrov manj davkov. Znižanje davkov je predlagala stranka FDP, ki je to utemeljevala z rastjo prihodkov in pozitivno gospodarsko rastjo. Če bi bil predlog sprejet, bi po izračunih posamezen državljan na mesec privarčeval 25 evrov.

Napoved blokade

Kot kaže, je "davčna obljuba" trajala le 14 ur. Bild poroča, da je po kompromisu CDU/CSU in FDP ter pogovorih z opozicijo (stranko SPD) slednja že napovedala: "Te načrte bomo v zveznem svetu blokirali." Generalna sekretarka stranke Andrea Nahles pravi, da ne odobravajo predloga, ki bi še obremenil zvezne dežele. V deželah, kjer je na oblasti SPD, tako predloga zagotovo ne bodo podprli – vprašanje pa je tudi, kakšna bo enotnost v drugih deželah.

Letošnji davčni prihodki Nemčije bodo sicer po zadnjih ocenah manjši, kot bi bili ob nadaljevanju gospodarskih gibanj iz prve polovice leta. Kljub temu pa naj bi s 592 milijardami evrov za 7,4 milijarde presegli zadnje napovedi iz maja.

Komentarjev 1
  • privat 09:58 08.november 2011.

    znižanje davkov je obveza....kaj če bi to pred letom že naredil naš Pahor...??