Svet
13 ogledov

"Smo v vojni. Kriza je tako huda."

Angela Merkel Reuters
Merklova in Sarkozy se z voditelji evropskih ustanov in Mednarodnega denarnega sklada posvetujejo glede nadaljnjih korak v zvezi z Grčijo. Sledi sestanek z grškim premierjem, ki je prepričan v uspeh referenduma.

Zadnje novice:

- Papandreu se je pridružil Merklovi, Sarkozyju in ostalim finančnikom, ki so se že pred tem zbrali na posvetu. Kot poročajo, je grški premier na sestanek prišel sam.

- Šesta tranša posojila Grčiji najeverjetneje ne bo izplačana, dokler ne bodo znani rezultati referenduma, poroča Reuters. Referendum naj bi izvedli sredi decembra.

- Tiskovni predstavnik grške vlade Angelos Tolkas je zanikal, da bi z referendumskim vprašanjem spraševali Grke o članstvu v EU in evroobmočju. Vprašanje naj bi bilo povezano z dogovorom, ki je bil sklenjen 27. oktobra. Financial Times je sicer poročal, da naj bi bilo vprašanje zastavljeno širše in ne direktno na dogovor, saj naj bi tako imeli več možnosti za uspeh referenduma.

- Neimenovani predstavnik Evropske unije, vidno jezen in razburjen, je v Cannesu dal izjavo za manjšo skupino novinarjev. "Z besedami ne morem opisati, kaj čutim do Grčije. Negotovost je točno tisto, kar sedaj ne potrebujemo. Če bi šla Grčija jutri v vojno, bi vzpostavili narodno enotnost. No, mi smo v vojni. Kriza je tako huda. Čas je, da Grčija na stran postavi strankarsko politiko in pokaže narodno enotnost. Grčija kot država mora pokazati, da želi vložiti napor, ki je potreben. V nasprotnem primeru mora nositi posledice," poroča Wall Street Journal.

- Nemška kanclerka Angela Merkel med Grki kot kaže ni najbolj priljubljena. Številni so proti vmešavanju tujcev v njihove zadeve. Ob vlogi Nemčije mnogi ne morejo mimo spominov na nacistično okupacijo Grčije. Merklovo so tako upodobili na plakatu, na katerem je oblečena v nacistično uniformo, poleg pa je napisano "Od Hitlerja do Merklove".

Napoved referenduma presenetila vse

Razlog za izredne pogovore je ponedeljkova napoved grškega premierja Georgea Papandreuja, da bodo v Grčiji razpisali referendum o novem načrtu za celovito rešitev evra. Na grškega premierja se je usul plaz kritik. Vse očitke je zavrnil in prek uradnega govorca Iliasa Mossialosa sporočil, da je o svojih namenih obvestil evropske partnerje. Pri tem je priznal, da ni podal časovnice napovedi referenduma, saj da je bilo to "zaupno".

Zahtevajo, da se Grčija odloči

Angela Merkel in Nicolas Sarkozy sta odločena, da bosta pri evropskih partnerjih zagotovila čimprejšnjo implementacijo odločitev, ki jih je prejšnji teden sprejel vrh območja evra, in prepričana, da bi ta dogovor omogočil Grčiji vrnitev k vzdržni rasti.

Zavrnitev ukrepov na referendumu bi lahko povzročila, da Grčija ne bi bila več sposobna plačevati obveznosti, posledično bi imele evropske banke, ki so vlagale v grške obveznice, velike izgube, ni izključena niti nova recesija v razvitih državah.

Merklova je pred srečanjem s Papandreujem dejala, da si Nemčija želi izpolnitve dogovora. Z nocojšnjimi pogovori naj bi želeli razčistiti situacijo. Nemčija in Francija od Grčije zahtevata, da se do sredine decembra odloči, ali želi ostati v evroobmočju. Sestanka se bodo poleg Merklove in Sarkozyja udeležili tudi predstavniki EU in evropskih finančnih ustanov, ki bodo pred razgovorom z grškim premierjem sedli za skupno mizo.

Posledice bi lahko bile "nepredvidljive"

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je "zelo iskreno" pozval k narodni in politični enotnosti v Grčiji. Zavrnitev evropskega dogovora o pomoči državi bi imela "nepredvidljive posledice", ki pa bi bile za Grke vsekakor bolj boleče kot v primeru sprejetja pomoči. "Včeraj je bila ta podpora pomembna, danes pa je absolutno nujna," je sklenil Barroso.

 

Jean-Claude Juncker meni, da bi grški "ne" lahko pomenil bankrot države. "Odvisno bo od tega, kako bo vprašanje zastavljeno in o čem točno bodo Grki glasovali," dodaja Juncker.

Po mnenju francoskega ministra za evropske zadeve Jean Leonetti bi moral biti referendum izveden čim prej, najbolje v prvi polovici decembra. "Z referendumom se postavlja osnovno vprašanje, ali želite ostati v evroobmočju ali ne. Ker če ne sprejmete dogovora, to pomeni odhod," dodaja Leonetti.

Odločitev za referendum "zmedla ljudi"

Uradni govorec kitajskega zunanjega ministrstva Hong Lei je dejal, da Peking upa, da se bo Evropa držala načrta in bo izvedla napovedane ukrepe za rešitev skupne evropske valute. "Kitajska je pripravljena proučiti možnosti za sodelovanje v boju zoper dolžniško krizo," je dejal in dodal, da bo Kitajska nadaljevala z velikimi naložbami na trg EU.

Japonski finančni minister Jun Azumi je dejal, da je odločitev za izvedbo referenduma "zmedla ljudi". Japonski premier Jošihiko Noda je zatrdil, da je Japonska pripravljena okrepiti pomoč državam z evrom, in sicer tako, da bi okrepila nakupe obveznic, izdanih s strani začasnega mehanizma za stabilnost evra (EFSF).

Indijski premier Manmohan Singh meni, da je kriza območja evra glavni vir zaskrbljenosti za svetovno gospodarstvo. "Sprejeti bo treba težke odločitve in to hitro," je dejal.

Referendum "lahko sesuje evropski bančni sistem"

Po mnenju analitika pri CMC Markets Michaela Hewsona je referendumski "ne" glede na nepriljubljenost reševalnega načrta za Grčijo med grškimi volivci mogoč, to pa bi po njegovem mnenju pomenilo popolno sesutje evropskega bančnega sistema.

Napoved grškega premierja je obenem vnesla novo negotovost na kapitalske trge. Indeksa na borzah v Parizu in Frankfurtu sta v torek izgubila po okoli pet odstotkov vrednosti, na borzi v Milanu je bil padec več kot šestodstoten.

Komentarjev 5
  • privat 19:34 03.november 2011.

    kdo je že rekel...ne verjami trofaznim?? Eu pa je pametna...in zato naj plača!

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 06:48 03.november 2011.

    Tele trofaznike je potrebno nagnat iz € območja pa naj se oni sami ukvarjajo z poplačilom in krizo svojih dolgov,ki so jih ustvarili na račun celotne EU,saj so si od vsega dela privoščili samo bajne zaslužke in dodatke,za delo pa ...prikaži več itak niso,ravno tako,kot v bivši Yugi naši ex-trofazni bratje!

  • Žurnalček 23:32 02.november 2011.

    Banda lopovsko -prevarabtska Grška , a zdej boste pa še žalili ljudi , ki so vam omogoćili zadolževanje in pomoč. HOČEMO REFERENDUM o IZKLJUČITVI GRČIJE IZ EU !!!