Svet
2 ogledov

Grčiji osem milijard evrov

denar Žurnal24 main
Novo finančno injekcijo bo Grčija predvidoma prejela novembra. Trojka kljub temu opozarja, da so strukturne reforme nujne.

Predstavniki Evropske unije (EU), Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Evropske centralne banke (ECB) so po pregledu grških financ v poročilu zapisali, da bi bila osem milijard evrov vredna tranša lahko nakazana v začetku novembra.

Hkrati pa so Grčijo opozorili, da mora narediti več na področju strukturnih reform v javnem sektorju in ekonomiji na splošno. "Misija je dosegla dogovor na ravni osebja z grškimi oblastmi o ekonomskih in finančnih politikah, potrebnih za vnovičen zagon vladnega gospodarskega programa," so zapisali. Strokovnjaki EU, ECB in IMF opozarjajo, da bo recesija v Grčiji globlja od pričakovane. Prve znake okrevanja je tako pričakovati šele leta 2013.

Grški finančni minister Evangelos Venizelos je dejal, da je izjava trojke "uravnotežena, praktična in pozitivna". Njihov naslednji korak je zagon novega programa, ki bo dal odločne in prepričljive odgovore na vprašanje vzdržnosti javnega dolga.

Predsednik ECB Jean-Claude Trichet vlade poziva, naj v boju s krizo sprejemajo jasne odločitve. "Kriza je sistemska in se je moramo lotiti odločno," je dejal. Kriza ogroža tako finančno stabilnost EU kot območja izven njenih meja. Trichet zato poudarja, da se je treba izziva lotiti enotno.

Nekateri so zadržani

Med državami, ki bodo poročilo trojke skrbno pregledale, je tudi Nemčija. Grčijo so posvarili, da se mora lotiti strukturnih reform, saj ji denarja še niso nakazali. Nemčija in Francija naj bi sicer na vrhu EU, predvidenem za 23. oktober, predstavili strategijo za boj proti krizi.

Slovaška medtem kot druga država po Nizozemski ni podprla začasnega mehanizma za stabilnost evra (EFSF). Na Slovaškem prevladeju mnenje, da je država prerevna, da bi pomagala reševati druge.

Do zdaj mehanizma ni podprla le Nizozemska. Da bi mehanizem stopil v veljavo, pa ga mora podpreti vseh 17 članic evroobmočja.

Komentarjev 1
  • privat 10:31 19.oktober 2011.

    grčiji ni pomoči..reši jo le revolucija in nato evropske inekcije...