Svet
1226 ogledov

Bodo Rupnikove mozaike v Lurdu umaknili?

pater Marko Rupnik Profimedia
Lurški škof Jean-Marc Micas je nedavno sporočili, da naj bi še ta mesec sprejeli odločitev, kaj storiti z mozaiki patra Marka Rupnika, ki krasijo baziliko Rožnega venca v tem romarskem središču na jugozahodu Francije. Rupnikov mozaik bi lahko odstranili zaradi spoštovanja do žrtev zlorab, ki prihajajo v Lurd iskat tolažbo, je sporočil škof.

Ustanovljena je bila "skupina za razmislek", ki jo sestavljajo škof, rektor, žrtev zlorabe, strokovnjak za sakralno umetnost in psihoterapevt, katere cilj je doseči odločitev v aprilu. Do takrat nameravajo "razviti potrebne elemente za najboljšo odločitev, opraviti razmislek na najbolj miren možen način in v naprej ne zavrniti nobene morebitne odločitve", jesporočil škof Jean-Marc Micas.

"Lurd je kraj, kjer se številne žrtve zatečejo k Brezmadežni po tolažbo in ozdravitev. Njihova tesnoba je velika pred mozaiki patra Rupnika prav na tem mestu in tega ne moremo prezreti," je po poročanju več tujih medijev še povedal lurški škof v izjavi, ki so jo objavili v petek.

Rupnik je naročilo za mozaik v lurški Baziliki rožnega venca prejel ob 150. obletnici prikazovanj Device Marije leta 2008.

Gre za občutljivo vprašanje

Škof je v izjavi še dodal, da "tako kot vse umetnine, nekateri mozaike cenijo bolj, drugi manj, a velika večina romarjev in obiskovalcev Lurda izpostavlja njihovo lepoto", ter hkrati opozoril, da so mediji več mesecev pisali o Rupniku in obtožbah o spolnih zlorabah odraslih, ki naj bi jih Rupnik storil v okviru svoje službe na različnih koncih sveta.

Lurški škof je ob tem še dodal, da se zastavlja vprašanje statusa Rupnikovih del in njegove prihodnosti, saj je bil Rupnik "sankcioniran s strani svojih redovnih predstojnikov in Svetega sedeža". "Glede na specifično naravo svetišča Lurške Matere Božje, je splošno vprašanje statusa del umetnikov, vpletenih v primer zlorabe, toliko bolj občutljivo," je še dodal lurški škof.

Umetnine patra Rupnika sicer krasijo več kot 200 cerkva in svetišč po vsem svetu, poleg Lurda med drugim tudi v Fatimi in Vatikanu.

Po poročanju National Catholic Register je prva o tem, da naj bi bila odločitev glede Rupnikovih mozaikov v Lurdu sprejeta aprila, poročala katoliška tiskovna agencija ACI Prensa s sedežem v perujski prestolnici Lima.

mozaik v Lurdu pater Marko Rupnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Milijoni romarjev se vsako leto odpravijo v Lurd, kjer naj bi se leta 1858 Devica Marija prikazala 14-letni deklici, sveti Bernadeti Soubirous.

Prepovedali so mu javno umetniško dejavnost in javno duhovniško udejstvovanje

Pater Rupnik naj bi pred tremi desetletji zagrešil več spolnih zlorab redovnic ljubljanske skupnosti Loyola, v kateri je deloval. Obtožbe zoper njega so bile vložene predlani, a je pristojni cerkveni organ ugotovil, da so zastarale in primer zaključil. Nato so lani v javnost prišle navedbe več redovnic o sistematičnih in več časa trajajočih zlorabah.

Jezuitski red je Rupniku prepovedal vsakršno javno umetniško dejavnost, zlasti v verskih objektih. Že prej so mu prepovedali vse oblike javnega duhovniškega udejstvovanja in javno komuniciranje. Prav tako naj ne bi smel zapustiti italijanske dežele Lacij. Oglasil se je tudi papež Frančišek.

Vatikan je Rupnika, sicer priznanega sakralnega umetnika, že leta 2019 izobčil, ker je žensko, ki je imela z njim spolne odnose, odvezal greha. A so ta ukrep kmalu odpravili, ker je Rupnik greh priznal in se zanj pokesal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Ender3 16:04 03.april 2023.

    Saj slike niso nič krive, če je njihov avtor slab. !

  • Friderik1950 15:05 03.april 2023.

    Ne vidim razloga za umik umetnin. V vsaki umeniški stvaritvi so vsaj štirje bolj ali manj zastopani elementi, - nekaj profanega, nekaj mističnega, nekaj religijoznega in nekaj erotičnega. V tem primeru je v ozadju pač prisotne malo več mistične erotike, ...prikaži več ki jo zakriva preprostost religijoznih figur. Tako vsaj mislim. Tudi ne vim razloga za prepoved nadaljnega Rupnikovega ustvarjanja, če je bil civilno oproščen. Dopuščam pa, da se mu žrtve, če to čutijo za trpljenje nekje 'zahvalijo' - bum,