Svet
2907 ogledov

Bodo Trumpovo usodo zapečatili že danes?

melania trump Profimedia
Za obsodbo je potrebnih 67 glasov v 100-članskem senatu, kjer imajo demokrati in republikanci po 50 sedežev.

Ameriški senat naj bi že drevi po srednjeevropskem času glasoval o drugi ustavni obtožbi nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa. Demokrati Trumpa obtožujejo upora proti državi, a je malo verjetno, da bo Trump obsojen, saj bi moralo za obsodbo glasovati dve tretjini senatorjev.

Trumpovi odvetniki so v petek po le nekaj urah predstavljanja argumentov obrambe pred senatnim sojenjem v ustavni obtožbi sklenili svoj primer. Razložili so, da po njihovem prepričanju ustavna obtožba bivšega predsednika ni ustavna, čeprav je bila potrjena, ko je bil Trump še vedno na oblasti. Trdili so tudi, da je Trump z izjavami okrog volitev le izkoriščal pravico do izražanja.

Tožilci so pred tem tri dni temeljito argumentirali, zakaj je treba Trumpa obsoditi za upor proti državi, potem ko so njegovi podporniki v poskusu razveljavitve izida predsedniških volitev 6. januarja napadli zvezni kongres v Washingtonu ter želeli preprečiti formalno potrditev zmage demokrata Josepha Bidna.

Za obsodbo je potrebnih 67 glasov v 100-članskem senatu, kjer imajo demokrati in republikanci po 50 sedežev. Za obsodbo bo zanesljivo glasovalo več republikancev, kot v prvi ustavni obtožbi, ko je to storil le Mitt Romney iz Utaha, a ni pričakovati, da jih bo dovolj za obsodbo bivšega predsednika, ki še vedno obvladuje republikansko volilno bazo.

Donald Trump Ustavna obtožba Slovenija Strašljiv video, ki so ga demokrati predstavili ob začetku procesa proti Trumpu

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Žvižgač 09:28 13.februar 2021.

    Lep primer kako z nepotrebno predstavo deli in podžiga ljudstvo, ki od vsega skupaj nič ne bo imelo. Koristi bodo morda imeli nekateri protagonisti, med ljudstvom pa samo nemir in delitve, pri ekstremistih pa vzpodbujanje za nastanek ekscesov. To smo ...prikaži več tudi pri nas odlično kopirali in ko je na celem svetu hudo zaradi pandemije, se najdejo odpisani politični pajici, ki bi radi vladali. Kaj bi pa oni spremenili - niti sami ne vedo.