Svet
1163 ogledov

Bogatim starcem daje kri najstnikov

krvodajalstvo, kri Shutterstock Fotografija je simbolična.
Kontroverzni ameriški zdravnik Jesse Karmazin je začel s pilotskim projektom, v okviru katerega premožnim ostarelim prodaja plazmo najstnikov.

Vsaka transfuzija krvi najstnika stane okrog osem tisoč dolarjev. V okviru pilotskega projekta se pacientu v dveh dneh vbrizgava doza dveh litrov in pol krvne plazme. Kri Jesse Karmazin kupuje v lokalnih bankah krvi, jo pretvori v plazmo, nato pa drago proda naprej.

Končni cilj njegovega pristopa naj bi bila zaustavitev procesa staranja. Povprečna starost njegovih pacientov je 60 let. "Seveda ne govorim, da bodo transfuzije mojim pacientom omogočile nesmrtnost. Glavni cilj je ustaviti nekatere bolezni, kot so diabetes, srčne težave, izguba spomina," poudarja Karmazin.

Kritiki poskusov omenjenega zdravnika med drugim opozarjajo na nevarnosti pred infekcijami, najpogosteje pa opozarjajo na možne prevare. "Ljudje so prepričani, da jih bo mlada kri pomladila, a treba je vedeti, da ne obstaja niti en samcat jasen dokaz, ki bi govoril v prid tej teoriji," je med drugim opozoril Tony Wyss-Coray s stanfordske univerze za MIT Technology Review.

Živalca je končala v salami. Možgani Zdravje Raziskujejo učinke nikotina

Podobne raziskave namreč že zadnjih 17 let opravljajo tudi znanstveniki iz Stanforda, a njihovi poskusi imajo v primerjavi s Karmazinovimi temeljno razliko; to je, da jih opravljajo na miših.

Nenazadnje je potrebno v ozir vzeti, opozarja Wyss-Coray, tudi etično vprašanje kupovanja krvi mladih ljudi, ki jo dajejo v zdravstvene namene, ne pa v namene dragih tretmajev za premožne ljudi v jeseni življenja, ki niti nujno ne dajejo nobenih rezultatov.

Karmazina to vprašanje ne vznemirja; svoj bančni račun je že napolnil s tisoče dolarji. V ameriških medijih poudarja, da njegov pristop daje sijajne rezultate. "Nekateri veliko bolje izgledajo že po prvem tretmaju. To je nekakšna plastična operacija, le da rezultate opravi od znotraj navzven."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.