Zdravje > Aktualno
192 ogledov

Raziskujejo učinke nikotina

Živalca je končala v salami. Žurnal24 main
Uživanje nikotina brez tobaka in ne prek kajenja, ima na možgane pozitivne učinke, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

Sodeč po novi raziskavi, ki jo je vodila Ursula Winzer-Serhan s Texas A&M College of Medicine, lahko nikotin deluje proti staranju možganov in zmanjšuje tveganje za pojav Parkinsonove in Alzheimerjeve bolezni.

Strokovnjaki so miškam v vodo dodajali različne odmerke nikotina. Pri visokih odmerkih je nikotin zmanjšal apetit in vnos kalorij. V možganih so pri teh miškah zaznali povečano prisotnost receptorjev, ki so specifični za nikotin. Po preliminarnih podatkih pa ima nikotin tudi “pomlajevalne” učinke, ki so povezani z učinkom za izgubo apetita.

Sledi slabše razpoloženje in želja po še 

Strokovnjaki ob tem opozarjajo, da zaradi te raziskave ne smemo kaditi ali uživati snovi z nikotinom. Nikotin namreč povzroča odvisnost, so pa lahko izsledki raziskave v pri nadaljnih raziskavah o morebitnih ukrepih proti staranju, ki bi bili manj škodljivi.

Nikotin v telesu povzroči takojšnjo odzivnost, ker povzroči sprostitev hormona adrenalina, ki stimulira telo in povzroči, da se nenadno sprosti glukoza. Zviša se tudi krvni tlak, frekvenca dihanja in srčni utrip. Temu pa sledita slabše razpoloženje in izčrpanost, ki vodi kadilca do želje, da prižge novo cigareto. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.