Svet
22 ogledov

Bojijo se, da bi rekrutirali med begunci

Hišne preiskave v Nemčiji EPA
Nemški obveščvealci opozarjajo ped porastom islamskih skrajnežev. Posebej bodo pozorni na mlade begunce brez spremstva, saj bi lahko bili hitra tarča islamistov.

Zvezni urad za zaščito ustave (Bundesamt für Verfassungsschutz), t. j. nemška notranja varnostna-obveščevalna služba, je opozorila, da je število skrajno konzervativnih salafistov od junija do septembra zraslo s 7500 na 7900 in da mnogi med njimi poskušajo v svoje vrste privabiti prosilce za azil.

"Močno smo zaskrbljeni, da poskušajo islamisti v Nemčiji v imenu humanitarne pomoči izkoristiti situacijo z begunci in jih privabiti v svoje vrste," je v izjavi za javnost povedal direktor BfV Hans George Maassen.

V Sirijo odšlo 740 radikalnih muslimanov

Maassen je povedal, da je Nemčijo zapustilo skupaj 740 radikalnih muslimanov, da bi se vključili v sveto vojno v Siriji in Iraku, med njimi 20 odstotkov žensk. "Okoli ena tretjina tistih, ki so odšli na krizna območja, se jih je vrnila, približno 120 pa jih je tam umrlo," je povedal Maassen.

Hišne preiskave v Nemčiji | Avtor: EPA EPA
Vodja obveščevalcev je dejal, da vse njihove aktivnosti opazujejo, zaradi "občutnega potenciala radikalizacije" v migrantski skupnosti. "Posebej pazljivo spremljamo mladoletnike brez spremstva med begunci, ki bi lahko bili lahka tarča med islamisti," je dejal.

Maassen dodaja, da njegov urad nima dokazov, da islamistične skupine uporabljajo val beguncev za infiltracijo v Nemčijo in opozarja pred tem, da bi desničarji izkoristili nemško odprtost do beguncev za propagando. Obveščevalci pravijo, da ne gre izključiti tudi tveganja za spopad med levico in desnico.

Hišne preiskave v Berlinu

Nemška policija je v torek v Berlinu izvedla niz racij proti osebam, za katere je obstajal sum, da pozivajo ljudi k boju za Islamsko državo v Siriji.

Preiskave so se začele ob 6.30, med drugim so opravili hišno preiskavo pri 51-letnem Maročanu, ki je osumljen rekrutiranja džihadistov. Med osumljenimi je tudi 19-letni Makedonec, ki se trenutno nahaja v Siriji in domnevno sodeluje pri novačenju.

Hišne preiskave v Nemčiji | Avtor: EPA EPA


"Zbiramo dokaze, ali so te trditve točne," je v izjavi sporočila berlinska policija in dodala, da niso pridržali nikogar.

Preiskave so potekale v muslimanski skupnosti v Berlinu ter na sedmih domovih.

"Nimamo nikakršnih indikacij, da bi se kar koli načrtovalo v Nemčji," a ljudje, ki odidejo v Sirijo "dobijo izkušnjo nasilja in bi se lahko nekega dne vrnili v Berlin," je dejal tiskovni predstavnik policije.

Komentarjev 6
  • jakec1575 14:14 23.september 2015.

    salafiti in vahabiti so ze po defoltu ekstremna desnica in bi jih morali prepovedati. Tudi islamske skupnosti bi bile hvalezne. Če te tolk rajca tak ekstremizem, je dol dovolj priloznosti v vojnih conah ali pa kaksni zalivski državi. Tega nam ...prikaži več pa v evropi res ni treba trpeti. Bistroumni nesmisel je, da prides v evropo zaradi pravic, ki ti jih omogoca, potlej pa te iste pravice z orodjem protesta in druzbenih vzvodov zelis ukiniti in vpeljati tisto, zaradi cesar si bezal.

  • rororkoko 13:45 23.september 2015.

    pa *izda, v državah kjer so muslimani, je samo okrutje nasilnost in vojne! še živali koljejo z nožem ker trdijo da je to najbolj humano! in dejstvo je, da se koncentracija muslimanov v evropi povečuje! ali je kdo si pogledal, ...prikaži več kako zgleda muslimansko življenje kdaj? iamo najbolj mile mulimane pa do najbolj ekstremnih muslimanov, ki so odgovorni za okrutost in nasilje! *izda me neumnost vrlih kravatarjev spravlja ob živce! ti imajo vsega preveč, živijo v pravljicah, kjer nasilja ni! kaj uvožamo v evropo? v evropo uvožamo arabske, musliče, ki so povrh še brezposelni! ali nimamo dovolj brezposelnih? ali ni slovenija 80% na robu bankrota? ali ni svetv gospodarski krizi? in vi si privoščite potem še to povrhu. prekleti idioti

  • korisnik_16872 13:41 23.september 2015.

    Ne gre za Islam. Isis teroriste organizira zelo nevarna japonska YAKUZA MAFIA, ki ima mednarodne mreže in so zelo nevarni.http://www.zurnal24.si/islam-v-evropi-ne-more-prevladati-klemen-groselj-begunci-tokovi-vreme-turcija-sirija-clanek-257071