Svet
9 ogledov

Bojijo se povračilnih udarcev

Mansor Arbabsiar Reuters
Po tem, ko so ameriške oblasti preprečile načrt za atentat na savdskega veleposlanika v ZDA, so svojim državljanom svetovale previdnost. Iran zanika obtožbe o vpletenosti.

Ameriški State Department je izdal opozorilo vsem ameriškim državljanom, ki potujejo po svetu. Po včerajšnji objavi novice o preprečitvi atenata na savdskega veleposlanika se namreč bojijo morebitnih povračilnih ukrepov. "Ameriška vlada ocenjuje, da načrt za atentat na savdskega veleposlanika lahko pomeni agresivnejšo vključitev iranske vlade v teroristična dejanja zoper diplomate določenih držav. Izključeni niso niti napadi na ZDA," so sporočili. Opozorilo velja do konca tega leta.

Napovedujejo nove sankcije

ZDA in Velika Britanija sta že napovedali, da bosta povečali mednarodni pritisk na Iran in od njega zahtevali, naj prevzame odgovornost za svoja dejanja. Hillary Clinton je dejala, da se bodo ZDA posvetovale z mednarodnimi partnerji in Iranu poslale "zelo močno sporočilo". Amerika naj bi že pripravljala nove sankcije proti Iranu.

Iranska tiskovna agencija je obtožbe označila za kampanjo ameriške vlade proti Teheranu. Obtožbe so označili za izmišljene in neutemeljene.

Večmesečna akcija

Ameriške oblasti so sporočile novico, da naj bi bilo več Irancev vpletenih v načrtovanje atentata. Dva obtožena, Mansor Arbabsiar in Holam Šakuri, naj bi bila pripadnika posebne enote revolucionarne garde. Arbabsiarja so aretirali 29. septembra na letališču JFK v New Yorku. Vpletenost v načrt je že priznal. Šakuri naj bi bil v Iranu.

Maja naj bi Arbabsiar stopil v stik z ameriškim agentom, ki se je izdajal za člana mehiškega mamilarskega kartela. Na več srečanjih so na dan prišle podrobnosti zarote. Iranska vlada naj bi plačala 1,5 milijona dolarjev za umor savdskega ambasadroja Adela Al Džuberija na ameriških tleh. Sprva naj bi ga nameravali umoriti v prostorih veleposlaništva, a so si kasneje premislili. Za lokacijo naj bi si izbrali eno od priljubljenih restavracij v Washingtonu. Arbabsiar je z dovoljenjem Šakurija na bančni račun v ZDA nakazal sto tisoč dolarjev kot predplačilo.

Neuradno naj bi načrtovali tudi napad na izraelsko ambasado v Washingtonu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.