Svet
21 ogledov

Borci proti eboli osebnost leta

ebola, zdravniki, zaščitna maska EPA
Revija Time je naziv osebnosti leta podelila zdravnikom in drugim članom zdravstvenega osebja, ki se na zahodu Afrike borijo proti eboli.

Svojo odločitev odgovorni pri reviji Time pojasnjujejo z neutrudnim izkazovanjem poguma, pri čemer tvegajo, vztrajajo, se žrtvujejo in rešujejo življenja. Naziv je poklon vsem tistim, ki se proti eboli borijo na terenu - zdravnikom in drugemu osebju, ki ga na prizadeto območje pošiljajo organizacije, kot so Zdravniki brez meja, lokalnim zdravnikom in medicinskemu osebju, voznikom reševalnih vozil in ekipam, ki izvajajo pokope.

"Ebola je vojna in je svarilo. Globalni zdravstveni sistem ni niti približno dovolj močan, da bi nas ubranil pred nalezljivimi boleznimi," je ob naznanitvi odločitve glede naziva zapisala urednica revije Time Nancy Gibbs. "Preostali svet lahko ponoči spi, ker se je skupina moških in žensk pripravljena boriti," je dodala.

Koordinator Združenih narodov za ebolo David Nabarro je v torek pozdravil napredek v boju proti eboli, obenem pa posvaril, da izbruh še vedno divja na zahodu Sierre Leone in na severu Gvineje. Po njegovih besedah tam še vedno potrebujejo več tujih zdravstvenih delavcev in specialistov.

Epidemija ebole je letos zajela Liberijo, Gvinejo in Sierro Leone. O posameznih primerih so poročali tudi iz Nigerije in Malija, do prenosov okužb pa je prišlo tudi v ZDA in Španiji. Po zadnjih podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je v treh najbolj prizadetih afriških državah umrlo nekaj več kot 6300 ljudi, okužilo pa se jih je več kot 17.800.  Virus se prenaša z neposrednim stikom s telesnimi tekočinami bolnikov, ki že kažejo simptome bolezni

Protestniki na drugem mestu

Drugo mesto na lestvici revije Time so letos zasedli protestniki iz ameriškega Fergusona, ki že od začetka avgusta protestirajo zaradi smrti temnopoltega najstnika, ki ga je ustrelil belopolt policist. Tretje mesto je pripadlo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, ki si je po pisanju revije zastavil za cilj obnoviti ruski imperij.

Lani si je naziv osebnost leta prislužil papež Frančišek, leto poprej pa ameriški predsednik Barack Obama.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.