Svet
7809 ogledov

Boris Johnson bo odstopil

Boris Johnson Epa
Boris Johnson bo danes odstopil, poročajo britanski mediji.

Danes naj bi odstopil kot vodja konzervativne stranke, predsednik britanske vlade pa naj bi predvidoma ostal do jeseni, da bi stranka v tem času izbrala novega voditelja, poroča BBC.

Včeraj je vlado zapustilo ogromno ministrov, a je Johnson zavračal pozive k odstopu in celo sam odstavil ministra za skupnosti Michaela Govea. Ob tem je dal jasno vedeti, da možnost svojega odstopa izključuje ter da je najzgodnejši datum za splošne volitve čez dve leti.

Do vala odstopov je prišlo po tem, ko je Johnson povzročil škandal z imenovanjem Chrisa Pincherja. Ta je namreč bil pred tem obtožen, da je pijan otipaval dva moška. Johnson je sprva dejal, da za obtožbe ni vedel, toda nadaljnja razkritja so pokazala, da je zanje vedel že leta 2019.

Od torka do danes je britansko vlado zapustilo že več kot 44 funkcionarjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na sredine pozive članov njegovega kabineta in strankarskih kolegov, med katerimi so bili tudi notranja ministrica Priti Patel, minister za promet Grant Shapps, bojda pa tudi novoimenovani minister za finance Nadhim Zahawi, se je britanski premier odzval tako, da je odpustil ministra za stanovanjsko politiko in lokalno samoupravo Michaela Govea. Ta naj bi mu po navedbah AFP prvi povedal, da mora odstopiti v dobro stranke torijcev in države.

Vir blizu Johnsona je za BBC povedal, da je Gove "kača", ki "veselo obvešča javnost, da je vodjo pozval k odstopu". Gove je bil sicer Johnsonova desna roka v referendumski kampanji za brexit leta 2016, vendar pa se je istega leta odločil kandidirati proti njemu za mesto vodje konservativcev, enako pa je storil tudi leta 2019.

Po poročanju časnika The Sun naj bi Johnson kolegom v sredo dejal tudi, da bodo morali "pomočiti roke v kri", če ga bodo želeli odstraniti s položaja. Medtem drugi britanski mediji, tudi tisti bolj konservativni, vse bolj pišejo, da so premierju šteti dnevi.

V sredo pozno zvečer je odstopil tudi minister za Wales Simon Hart, ki je po navedbah BBC ob tem dejal, da "ni imel druge možnosti" in da so s kolegi poskušali narediti vse, da bi "ladjo obrnili", vendar jim to žal ni uspelo.

Če ne bi odstopil, bi se moral v bližnji prihodnosti najbrž soočiti z novim glasovanjem o nezaupnici znotraj konservativne stranke, ki pa ga, vsaj po poročanju večine medijev na otoku, ne bi preživel. Pred dobrim mesecem ga je preživel in po veljavnih pravilih novega glasovanja ne bi smelo biti še 11 mesecev, a si je del torijskih poslancev prizadeval to pravilo spremeniti, še navaja AFP.

dezurni@zurnal24.si

 

 

 
Komentarjev 14
  • poki 11:17 07.julij 2022.

    Tolk umetne inteligence tuki gor a gdo ve zakaj men telefon šteka windows 10 je gor brskalnik se je totalka polenu.

  • Jernej65 10:36 07.julij 2022.

    Končno še eden neuravnovešen blazneš, ki odhaja. Ko bi to storil še največji rabelj Putin, bi bilo pa že sanjsko.

  • Pišmevuh 10:30 07.julij 2022.

    Kdor drugemu jamo koplje....., živel Putin.

Sorodne novice