Svet
40 ogledov

Bosanski čevlji za čilske rudarje

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Bosanska tovarna za izdelavo čevljev bo izdelala posebne čevlje s kozjo kožo, ki jih bodo čilskim rudarjem, ki so bili pod zemljo ujeti 69 dni, podarili za božično darilo.

"To bo simbolno sporočilo, da bodo rudarji lahko začeli novo življenje z novimi čevlji," je dejal direktor tovarne Bema iz Banjaluke Marinko Umičević.

Spomnimo, da je bilo 33 rudarjev rešenih 12. oktobra z uspešno reševalno akcijo, ki smo jo v živo spremljali tudi na našem portalu. Rudarji so bili dva meseca ujeti okoli 700 metrov pod zemljo. 

"Edina stvar, ki jo lahko naredimo za te pogumne rudarje, je, da jim s posebnimi čevlji pokažemo, da niso osamljeni in da smo za njihovo trpljenje slišali tudi tukaj," je dejal Umičević za Reuters.

"Narediti jim želimo najkakovostnejše čevlje, narejene iz kozje kože, in pri materialu ne bomo varčevali," je dejal in dodal, da se je ideja porodila pri 700 zaposlenih v tovarni.

Čilska ambasada v Budimpešti bo tovarni posredovala številko noge vsakega rudarja in njihovih žena. Do novih čevljev pa bo prišel tudi čilski predsednik Sebastian Pinera in njegova žena, saj bodo, kot je dejal Umičević, čevlje naredili tudi zanju.

"Veseli so bili te zamisli. Čevlje bomo začeli izdelovati prihodnji mesec, tako da bi jih lahko dobili za božično darilo."

V Bosni in Hercegovini je sicer nastanjenih še nekaj čilskih vojakov, ki sodelujejo v misiji Eufor. Mednarodne vojaške sile namreč varujejo mir v državi po koncu vojne med letoma 1992 in 1995.

"Nekaj ljudi v moji državi pozna Bosno in Hercegovino in lepo je, da so prebivalci tako pozorno spremljali reševanje čilskih rudarjev," je dejal čilski vojak Euforja Karlos Karkatio.

Pobuda iz tovarne Bema je prišla ravno v času, ko se je tovarna komaj uspela prebiti skozi svetovno gospodarsko krizo. Največ zaslug, da je tovarna preživela to obdobje, imajo nemški in italijanski lastniki, ki so ji zagotovili posojila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.