Svet
2 ogledov

Božič za zapahi

Ivo Sanader se je pridružil Hildi Tovšak (Foto: Antonio Bronić/Pixsell) Žurnal24 main
Ivo Sanader bo na drugo zaslišanje pred avstrijskimi organi moral počakati do 27. decembra, so sporočili iz Avstrije. Medtem Interpol poroča o dveh skrivnih računih, na katerih naj bi imel več kot milijon evrov.

Tiskovna predstavnica tožilstva v Salzburgu Barbara Feichtinger je sporočila, da bi ga lahko v primeru poenostavljenega postopka izročitve lahko Hrvaški izročili že letos.

 

Zanika krivdo Sanader je tudi avstrijskim tožilcem zatrdil, da se je ob aretaciji vračal na Hrvaško in zanikal vse obtožbe na svoj račun ter vztrajal, da je nedolžen in da je žrtev političnega pregona, ker je le še navaden poslanec in ne zaseda več najvišjih državnih funkcij.

Ivo Sanader se o izročitvi še ni izrekel. Če bi še pred zaslišanjem izrazil željo, da ga Avstrija preko pravosodnega ministrstva izroči Hrvaški, bi ta postopek stekel nemudoma, je dodala Feichtingerjeva.

Če bi se Sanader vendarle odločil nasprotovati izročitvi Hrvaški, bi se lahko pritožil vse do vrhovnega sodišča, nato pa poskušal še z zahtevo za politični azil, saj je v preteklosti večkrat poudarjal, da proti njemu vodijo političen proces.

Sumljivi posli s Hypo banko
Feichtingerjeva je sicer pojasnila, da bi imel v primeru, da avstrijsko tožilstvo sproži preiskavo proti Sanaderju, zaradi suma pranja denarja ali kakega drugega kaznivega dejanja, prednost postopek v Avstriji. To pa ne pomeni, da do izročitve potem ne bi prišlo, ampak le, da bi se ta zgodila šele po zaključku postopka v Avstriji.

Zaradi domnevne vpletenosti v sumljive posle s koroško Hypo banko, naj bi nekdanjega hrvaškega premierja zaslišala tudi preiskovalna komisija koroškega deželnega zbora. Kot možen termin za zaslišanje, ki naj bi potekalo prek video povezave, se omenja 22. december.

Iskanje Sanaderja
Kot je povedala Feichtingerjeva, so policisti Sanaderja sprva iskali v Innsbrucku, saj je to mesto, v katerem je študiral in kjer ima prijavljeno bivališče, tam pa živi tudi njegov brat. Zaporni nalog za Sanaderja je izdalo tožilstvo v Innsbrucku na osnovi zahteve Hrvaške zaradi zlorabe položaja in poneverbe šestih milijonov evrov, je še potrdila.

Skriti milijoni
Interpol naj bi našel dva računa, na katera je Ivo Sanader skril nekaj več kot 1,3 milijona evrov, ki naj bi jih "opral" na Hrvaškem. Omenjena računa naj bi Ivo Sanader odprl v tujini, poročajo hrvaški mediji. Jutarnji list, ki se sklicuje na informacije avstrijske policije, piše, da je en račun odprt na njegovo ime, drugi pa na ime njegovega očeta. USKOK naj bi preverjal lastnino 14 članov Sanaderjeve družine v tujini.

Tiskovna predstavnica omenjenih računov ni komentirala, saj se s tem ukvarja državno tožilstvo v Innsbrucku. Potrdila je le, da naj bi na obisk v kratkem prišla Sanaderjeva soproga Mirjana z odvetnikom.

Sporen zaslužek predavanj
Ivo Sanader je v poročilu o svojem premoženju zapisal, da je za eno leto predavanj na ameriški univerzi Columbia prejel 25 tisoč dolarjev, kar pa naj bi bila laž. Večernji list poroča, da je nekdanji študent omenjene univerze pri vodstvu želel informacije o tem, zakaj Sanader predava na tako ugledni univerzi. Vodstvo mu je odgovorilo, da so se dogovorili za "honorar nič kun".

Zagrožena kazen za napačno prijavo podatkov je nekaj več kot 2600 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.