Svet
14 ogledov

Bratuškovi podpredsedniško mesto

Bratuškova pri Junckerju
1/2
Reševalni pas/Twitter
Jean-Claude Juncker je predstavil razdelitev resorjev kandidatom za evropske komisarje. Bratuškova je postala podpredsednica, pristojna za energetsko unijo.

Jean-Claude Juncker je razkril, katera področja bodo pokrivali njegovi komisarji. Alenka Bratušek je tako postala podpredsednica komisije, ki je pristojna za energetsko unijo. Bratuškova bo kot podpredsednica vodila eno od štirih projektnih skupin. V njeno skupino tako med drugim spadajo področja digitalne ekonomije in družbe, zaposlovanja, sociale, regijska politike, okoljske politike in energetike, prometa, kmetijstva, financ in enakopravnosti med spoloma. 

Poleg Bratuškove podpredsedniška mesta zasedajo še Nizozemec Frans Timmermans, ki je prvi podpredsednik komisije in Junckerjeva desna roka, Bolgarka Kristalina Georgieva, ki bo pristojna za proračun in človeške vire, Finec Jyrki Katainen, ki bo pristojen za rast in delovna mesta, Latvijec Valdis Dombrovskis, ki bo pristojen za socialni dialog, ter Estonec Andrus Ansip, pristojen za digitalni notranji trg. Podpredsednica komisije bo tudi visoka zunanjepolitična predstavnica, Italijanka Federica Mogherini

Juncker je dejal, da gre za močno in izkušeno ekipo. Sestavlja jo pet nekdanjih premierjev, 19 nekdanjih ministrov, sedem dosedanjih komisarjev ter osem evropskih poslancev. Za vse podpredsednike je sicer izpostavil, da so izredno izkušeni in sposobni posamezniki, ki bodo vodili komisarsko ekipo ter uresničevali njene glavne prioritete. Označil jih je kot nekakšne "koordinatorje, vodje ekipe, kapitane" in ne kot nekakšne nadzornike ali prvorazredne komisarje.

Cerar mu je dal proste roke

Juncker je na vprašanje nemškega novinarja o zapletih z imenovanjem Alenke Bratušek dejal, da je govoril tako s predstavniki vlade v odhodu kot prihajajoče vlade. Oboji so bili zainteresirani za podpredsedniško mesto in za to, da bi ga zasedla ženska. Po pogovoru s Cerarjem mu je slednji dal proste roke. Juncker je še dodal, da imajo nekateri ljudje o določenih kandidatih zadržke, kar je njihova pravica in da se je zavedal, da vsaka njegova odločitev ne bo dobro sprejeta.  

Počakati je treba na KPK

Miro Cerar je dejal, da je dodeljeni položaj pomembno priznanje za Slovenijo, a da je treba počakati, da Komisija za preprečevanje korupcije zaključi s postopkom ugotovitev glede izbire slovenskega kandidata za evropskega komisarja. "Ta hip vemo, da smo v situaciji, ko je sedanja vlada omogočila kandidaturo Bratuškove in ko jaz nimam pristojnosti, da bi v to posegal. Zato tega predloga seznama kandidatov, s katerim se nisem strinjal, nisem mogel preprečiti. Ko bo svoje delo nastopila nova vlada, pa bomo preučili razmere," je danes ponovil Cerar.

Kot je še pojasnil Cerar, mu je Juncker v nedavnih pogovorih "seveda nakazal", da se Sloveniji obeta pomembnejši resor in tudi morda mesto podpredsednika, pri izbiri kandidata pa je "seveda želel imeti proste roke". Znova je poudaril, da je Junckerju povedal, da iz seznama slovenskih kandidatov ne podpira Bratuškove, pač pa koalicijska partnerja, torej prvaka DeSUS Karla Erjavca in evropsko poslanko iz vrst SD Tanjo Fajon, a "seveda nisem mogel preprečiti tega, kar je vlada v odhajanju že storila".

"Ja, super, krasno"

Prvak Desus Karl Erjavec je imenovanje Bratuškove komentiral z besedami: "Ja, super, krasno." Erjavec je prepričan, da je pri dopisni seji vlade prišlo do nepravilnosti, saj je bilo v vseh primerih doslej tako, da je, če so trije ministri zahtevali, da točko vlada obravnava na redni seji, to obveljalo. Poleg tega meni, da je prišlo tudi do konflikta interesa, ker je predsednica vlade glasovala o sebi.

Dodal je, da je treba počakati na odločitev KPK. "Vemo, da so zaradi mnenja KPK že padale vlade, kaj šele kakšne kandidature," je še spomnil Erjavec.

Komentarjev 11
  • Žvižgač 22:43 10.september 2014.

    Se mi zdi da se bo pocenila nafta, elektrika in plin.Zdi se mi tudi, da bo Golubič pri tej potezi evropskega alkoholiziranega predsednika največ prihranil, pardon zaslužil. Po moje bo z asistencami presegel njeno plačo predsej prej kot v njenem mandatu.

  • Johan Spohan 20:41 10.september 2014.

    Pa naj pride v arest še brat Rajko da bo družina skupaj. Ima tudi precej masla na glavi.

  • spenjac 19:18 10.september 2014.

    Provni ime delno prav - imeli smo Potočnika, pa mi lahko kdo našteje 3 koristne stvari, ki jih je naredil za Slo? V ostalem nima prav, ženska je nesposobna. Ampak, kaj naj, za članstvo v Natu smo dali LEK, za ...prikaži več njeno pozicijo pa Helios in Aerodrom - ni blo poceni.