Svet
3645 ogledov

Bravo, Nizozemci! Bomo sledili?

Svet 08.01.12, plastika, plasticna embalaza, foto:shutterstock Shutterstock
Prva kolesarska steza na svetu, ki je narejena iz reciklirane plastike.

Kolesarska steza v nizozemskem mestu Zwolle, ki je dolga trideset metrov, je sestavljena iz plastike 500 tisoč pokrovčkov. Strokovnjaki ocenjujejo, da je od dva do trikrat bolj vzdržljiva od tradicionalnih kolesarskih stez.

Po zadnjih ocenah osem milijonov ton plastičnih steklenic, embalaže in ostalnega odpada vsako leto konča v oceanih po svetu, zaradi česar je močno ogrožena morska živelj. Projekt na Nizozemskem je prvi večji korak proti prometnicam prihodnosti, ki bi lahko bile zgrajene iz recikliranega plastičnega odpada, sta ob otvoritvi steze povedala Anne Koudstaal in Simon Jorritsma, ki med drugim stojita za projektom.

Iniciativa nizozemskega podjetja KWS je naletela na topel sprejem, še vedno pa pri tem - opozarjajo aktivisti organizacije Prijatelji Zemlje - ostaja odprto vprašanje primarne težave, to je prevelike uporabe plastike.

"Uporaba plastike za izgradnjo kolesarskih stez lahko pomaga pri umikanju plastike iz odlagališč, čeprav je pri tem še vedno aktualno vprašanje, kaj se bo s to plastiko zgodilo, ko bo steza iztrošena," je pri tem poudarila Emma Priestland iz omenjene okoljske nevladne organizacije.

Svet 08.01.12, plastika, plasticna embalaza, foto:shutterstock Plastika Svet Revolucionarno odkritje

Mesta kot so London, Amsterdam in Pariz iščejo načine za vzpostavitev učinkovitega krožnega gospodarstva, ki bi vključeval ponovno uporabo proizvodov, delov in materiala, preprečevanje kopičenja odpadkov ... Nizozemska vlada se je med drugim obvezala, da bo do leta 2030 prepolovila uporabo surovin in na ta način pospešila prehod do učinkovitejšega krožnega gospodarstva.

Otvoritev kolesarske steze v mestu Zwolle je nizozemska vlada pozdravila, še ta mesec pričakujejo otvoritev drugo, in sicer v mestecu Giethoorn na severovzhodu države.

Pitje vode Kaj to pomeni Zdravje Zaskrbljujoče poročilo o pitni vodi

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Skipi 19:56 16.september 2018.

    Plastika se bo še hitreje izrabljala in razpadala na majhne delce od tam jo bo dež spiral v naravo in na koncu vodotoke. In jo bomo imeli že v rekah ne pa samo v morju.