Svet
2765 ogledov

Revolucionarno odkritje

Svet 08.01.12, plastika, plasticna embalaza, foto:shutterstock Shutterstock
Bo naključno odkriti encim rešil problematiko plastike?

Ameriški in britanski znanstveniki so po naključju ustvarili encim, ki je sposoben razgrajevati plastiko, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Odkritje bi bilo lahko revolucionarno pri reševanju problematike vse večje onesnaženosti s plastiko, so opozorili v včeraj objavljeni študiji.

Več kot osem milijonov ton plastike vsako leto konča v naravi, še posebej problematična pa je onesnaženost oceanov. Kljub prizadevanjem z recikliranjem se problem onesnaženosti s plastiko ne zmanjšuje in ker večina plastike lahko obstane tudi več sto let, si znanstveniki že dlje časa prizadevajo, da bi našli kak bolj učinkovit prijem za odpravljanje tega problema.

želva ujeta z vrečko Do leta 2050 Zdravje V oceanih bo več plastike kot rib - onesnaževanje in nekritična raba

Bakterija, ki se hrani s plastiko

Znanstveniki Univerze v Portsmouthu in laboratorija za obnovljive vire energije v okviru ameriškega ministrstva za energijo so se zdaj posvetili raziskavi bakterije Ideonelli sakaiensis, ki se, kot vse kaže, hrani izključno s plastiko tipa PET (polietilentereftalat). Ta se sicer uporablja za izdelavo plastenk in različnih plastičnih posod.

To bakterijo so pred nekaj leti odkrili na Japonskem in japonski znanstveniki menijo, da se je razvila relativno pred kratkim v kakem reciklažnem centru, saj so plastiko začeli uporabljati šele v 40. letih prejšnjega stoletja.

Znanstveniki so si zdaj prizadevali ugotoviti, kako deluje eden njenih encimov - PETaza. Skušali so ugotoviti njegovo strukturo, a jim je uspel še korak več - povsem naključno jim je uspelo ustvariti encim, ki je še bolj učinkovit pri razgradnji plastike PET, so objavili v znanstveni reviji Proceedings of the National Academy of Sciences.

V redki želvi se je naselilo božanstvo. (Slika je simbolična, foto: AFP) Plastika Zdravje Vrečke pobijejo milijardo živali

Cilj - industrijska razgradnja

Z zelo močnimi rentgenskimi žarki so uspeli oblikovati tridimenzionalni model encima v visoki resoluciji, z računalniškim modeliranjem pa so znanstveniki Univerze Južne Floride in brazilske Univerze Campinas odkrili, da je PETaza po kemični strukturi zelo podobna encimu cutinaza, ki ga je moč najti v nekaterih glivah in bakterijah.

Eno območje strukture PETaze je bilo sicer nekoliko drugačno od cutinaze in znanstveniki so domnevali, da je ta del odgovoren za razgradnjo plastike. Nato so mutirali aktivni del PETaze, da bi ga naredili bolj podobnega cutinazi, a so pri tem ustvarili mutantski encim, ki je še bolj učinkovit pri razgradnji plastike PET kot naravna PETaza.

Ta encim bodo zdaj skušali še izboljšati, upajo pa, da jim bo uspelo doseči možnost industrijske razgradnje plastike.

Embalaža Svet Hrvati jezni na slovensko plastiko

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Snežinko 17:03 17.april 2018.

    Sicer je to zelo dobra novica, ampak z obzirom, da je to bakterija se poraja vprašanje: kaj se zgodi, če se ta bakterija naseli v človeku? Spet ena epidemija? Je bakterija že zdaj odporna na antibiotike? Če je, smo v riti...

  • Boris 14:29 17.april 2018.

    Odlično, da se le ne bo ta encim patentiral, zaščitil in monopoliziral, potem pa prodajal kot semenski krompir ali koruza. Ča-čing, a ne ?

  • alen04 12:56 17.april 2018.

    BRAVO!!!

Sorodne novice