Svet
42 ogledov

"Brezpilotno letalo lahko ugrabi vsak"

Brezpilotno letalo EPA
Raziskovalci demonstrirali državnim uradnikom, da nad brezpilotnimi letali lahko prevzame nadzor vsak, ki se vsaj malo spozna na tehniko. V najhujšem primeru jih lahko teroristi napolnijo z eksplozivom in usmerijo v tarčo.

Ameriški raziskovalci z univerze v Teksasu so prevzeli nadzor nad brezpilotnim letalom, tako da so vdrli v sistem GPS. Uporabili so tehniko, pri kateri letalo zamenja signal hekerjev s tistim, ki mu ga pošilja satelit GPS. Enaka metoda je bila morda uporabljena pri strmoglavljenju ameriškega brezpilotnega letala v Iranu leta 2011.

Po mnenju analitikov poskus prikazuje potencialno nevarnost uporabe letal brez posadke, ki jih pogosto nadzirajo iz središč, ki se nahajajo tisoče kilometrov stran. Večinoma jih uporablja vojska na konfliktnih območjih, kot je Afganistan.

Todd Humphreys in njegovi kolegi iz radionavigacijskega laboratorija na univerzi v teksaškem Austinu so tehniko uradnikom z ministrstva za domovinsko varnost prikazali na mini brezpilotnem helikopterju v lasti univerze, vrednem tisoč dolarjev (nekaj manj kot 800 evrov), je poročal Fox News.

Potencialne nevarnosti

Pri poskusu so uporabili nešifrirani GPS-signal, ki ga običajno uporabljajo civilna letala, pravi Noel Sharkey, soustanovitelj Mednarodnega odbora za robotiziran nadzor nad orožjem (ICRAC). "Preprosto je preslepiti nešifrirano brezpilotno letalo. Vsakdo, ki je tehnično usposobljen, je tega sposoben. Stalo bi ga kakšnih 700 funtov (870 evrov) za opremo in to je to," je povedal za BBC News.

"To je zelo nevarno – če se letalo z uporabo GPS-a preusmeri, ta lahko zaznava, kot da je nekje drugje, in se lahko zaleti v stavbo ali strmoglavi nekje drugje, ali pa ga je lahko ukrasti, ga napolniti z eksplozivom in ga nekam usmeriti," je še povedal Sharkey.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.