Svet
2148 ogledov

Britanci pod številnimi kritikami zaradi ravnanja z begunci

mačka maček vojna vojak orožje Ukrajina Epa
Medtem je v Sloveniji namero za mednarodno zaščito doslej oddalo 381 državljanov Ukrajine.

Britanska vlada je deležna vse več kritik na račun svojega ravnanja z ukrajinskimi begunci, saj naj bi po podatkih notranjega ministrstva bilo do nedelje Ukrajincem izdanih le približno 50 vizumov. V nasprotju z državami Evropske unije si Velika Britanija ne želi sprejeti Ukrajincev brez omejitev. Merila so sicer bila pred kratkim nekoliko ublažena, vstop pa je še vedno dovoljen le tistim, ki že imajo družinske člane v državi.

Po podatkih notranjega ministrstva je do nedelje zvečer v okviru programa za begunce z družinskimi vezmi v Veliki Britaniji vizume dobilo 50 Ukrajincev, kar znaša le odstotek od 5535 vloženih prošenj za azil, poroča BBC.

Kritike se vrstijo tako iz vrst opozicijskih laburistov kot tudi iz vladajoče konservativne stranke. "To zagotovo ni uspeh," je danes za radijsko postajo LBC dejal predsednik odbora za zunanje zadeve v spodnjem domu britanskega parlamenta Tom Tugendhat. Poudaril je, da je treba zagotoviti, da bo notranje ministrstvo v čim krajšem času uresničilo zavezo o sprejemu beguncev iz Ukrajine.

Francoski notranji minister Gerald Darmanin je v nedeljo Britance prav tako obtožil pomanjkanja človečnosti. Približno 150 Ukrajincev, ki so želeli potovati čez Rokavski preliv in obiskati sorodnike v Veliki Britaniji, naj bi britanska stran pozvala, da za vizum najprej zaprosijo v Parizu ali Bruslju.

V Sloveniji prošnjo oddalo 381 državljanov Ukrajine

Policija je od začetka oboroženih spopadov v Ukrajini obravnavala 381 državljanov Ukrajine, ki so izrazili namero za podajo prošnje za mednarodno zaščito, so sporočili iz Generalne policijske uprave. Vladni urad za oskrbo in integracijo migrantov je prejšnji teden vzpostavil klicni center za pojasnila o pomoči ukrajinskim državljanom.

Vladni klicni center od 2. marca deluje vse dni v tednu od 8. do 18. ure in je namenjen pojasnilom glede pomoči, ki jo Slovenija nudi državljanom Ukrajine. Za klice iz Slovenije je vzpostavljena brezplačna telefonska številka 080 41 42, za klice iz tujine pa +386 1478 7530.

V klicnem centru strokovnjaki iz različnih področij med drugim nudijo informacije glede vstopa in bivanja v Sloveniji, postopka priznanja mednarodne zaščite ter informacije na kakšen način lahko posamezniki ali organizacije nudijo finančno ali materialno pomoč.

Urad je vzpostavil tudi poseben elektronski poštni naslov info.ukrajina@gov.si, aktualne informacije in kontaktne številke pa so v slovenskem, angleškem in ukrajinskem jeziku objavljene tudi na spletni strani gov.si.

Kot poudarjajo na uradu, je bil odziv na zbiranje humanitarne pomoč doslej izjemen. V preteklih dneh se je na njih obrnilo veliko posameznikov in organizacij, ki želijo pomagati, tudi z organizacijo različnih vrst prevozov.

Ob tem so v soboto na omenjenem uradu objavili javni poziv, s katerim želijo pridobiti informacije o kandidatih za sklenitev pogodbe za zagotavljanje nastanitvenih objektov za namen pomoči ob reševanju krize v Ukrajini. Ti morajo obsegati najmanj 20 postelj, kopalnice so lahko skupne, na javni poziv pa se lahko pravne osebe prijavijo najpozneje do torka do 9. ure.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 1
  • h4ck3r 14:33 07.marec 2022.

    Tipično, je kdo karkoli drugega pričakoval od njih? :-)