Svet
1102 ogledov

Britanci v največjo stavko v zadnjem desetletju

Stavka v Veliki Britaniji Profimedia
V Veliki Britaniji danes poteka največja stavka v zadnjem desetletju, udeležilo naj bi se je okoli pol milijona ljudi. Sedem sindikatov zaposlenih v javnem sektorju jo je pripravilo zaradi nezadovoljstva s plačami in delovnimi pogoji.

V stavki sodeluje okoli 100.000 javnih uslužbencev iz 124 vladnih služb in oddelkov. Stavkajo tudi člani največjega šolskega sindikata v državi, Nacionalnega sindikata za izobraževanje (NEU), poroča britanski BBC. Poteka po celotnem območju, le na Severnem Irskem ne.

Zaprtih je več kot 20.000 šol, mnogi starši pa so šele danes zjutraj izvedeli, ali bodo njihovi otroci ostali doma. Stavke naj bi se udeležilo več kot 150.000 učiteljev.

Po navedbah sindikat NEU bo zaradi stavke delno ali povsem zaprtih 85 odstotkov šol, minister za izobraževanje Gillian Keegan pa trdi, da bo odprta večina šol. Sindikat za učitelje javnih šol zahteva uskladitev plač z rekordno 11-odstotno inflacijo, medtem ko je vlada pripravljena le na petodstotno povišanje. Učitelji so nezadovoljni tudi s pogoji dela, saj se zaradi nizkih plač in velikih obremenitev soočajo s pomanjkanjem usposobljenih učiteljev.

1/4
Profimedia

Stavka tudi več tisoč zaposlenih na 150 univerzah po državi, ob predavateljih tudi knjižničarji in drugo osebje univerz.

Stavkajo tudi delavci v prometu

Delo so prekinili tudi strojevodje sindikata Aslef in del voznikov avtobusov v Londonu, zato je moten promet. Stavka tudi osebje Agencije za meje v pristaniščih in na letališčih.

1/4
Profimedia

Stavkajoči so se zbrali tudi pred železniškimi postajami, šolami, vladnimi službami in univerzami po vsej državi, sindikati pa pravijo, da uživajo veliko podporo javnosti. Med drugim so skupine, ki zastopajo starše, v skupni izjavi podprle stavkajoče učitelje pri njihovi zahtevi po pravičnem plačilu. Izrazile so strinjanje z njihovo zaskrbljenostjo, da je zaradi pomanjkanja usposobljenih učiteljev prizadeto izobraževanje otrok. Vlado so pozvali k pogajanjem s sindikati.

 

 

Krovni sindikat TUC je danes k stavki pozval tudi v okviru prizadevanj za "zaščito pravice do stavke" zaradi spornega predloga zakona vlade o minimalni ravni storitev med stavkami. Peticijo proti zakonu, ki jo je podpisalo več kot 200.000 ljudi, bodo predali predsedniku vlade, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Vlada v predlogu zakona predvideva, da bi nekateri zaposleni, npr. tisti na železnicah ali v nujnih službah, med stavkami morali delati, da bi s tem zagotovili minimum uslug. Več strank, tudi laburisti, predloga ne podpira, sindikati pa opozarjajo, da je neizvedljiv in da bo vodil v odpuščanja.

Britanskim sindikatom je v boju proti omejitvam pravic do stavke v pismu izrazil tudi Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije.

Komentarjev 5
  • leonardo 08:12 02.februar 2023.

    To bo sledilo po vsej Evropi dokler bodo toliko denarja zmetali skozi okno v Ukrajino. Tam je vreča brez dna! No ne ravno. Zelenski si bo nabasal žakel še za svoje vnuke. Pa ni edini. Vsi vojni dobičkarji, narod pa ...prikaži več naj bi delal zastonj. No ja, za preživetje. Saj pomladi bo zrasla trava.

  • janči 16:03 01.februar 2023.

    Naj se zahvalijo svoji vladi, ki podira vojno v Ukrajini. Denar mora iti v orožje, ne pa v neke butaste javne storitvene dejavnosti.

  • rd2dmk2 13:22 01.februar 2023.

    hm a so tam tudi ta levi na oblasti ? niso !!!!!! že dolgo.. pa majo uravnilovko ? pa majo dobre plače, pa se jim cedi med in mleko ? no vi ki mate tako radi kleni, pravi, kapitalizem, namest ...prikaži več da greste smučat v avstrijo in na morje na maldive ( in to vi ki ste v sovialističnem okolju ) pejte rajš mal na izlet v london pa glejte kako se živi v čistem kapitalizmu.