Svet
47 ogledov

Britanska policija identificirala napadalca v Londonu

London streljanje EPA
Policija je razkrila njegovo identiteto moškega, ki je izvedel napad pred parlamentom v Londonu v katerem so umrli trije ljudje, 40 je ranjenih. Gre za 52-letnega Khalida Masooda, ki je stari znanec policije, vendar nima teroristične preteklosti. Policija tudi ni potrdila povezave napadalca z Islamsko državo.

52-letni Khalid Masood je rojen v Veliki Britaniji in je bil že večkrat obsojen zaradi nasilništva in povzročitve telesnih poškodb ter tudi zaradi nezakonitega posedovanja orožja in drugih kršitev javnega reda in miru. Zadnjič je obsojen leta 2003, zaradi posedovanja noža. Bil je poročen imel je dva otroka.

Nobenih dokazov glede povezave z IS

Policija ni imela nobenih obveščevalnih podatkov, da naj bi se Masood pripravljal na napad. Napadalec je pred napadom najel avtomobil v Birminghamu.

Odgovornost za napad v Londonu je sicer prevzela teroristična skupina Islamska država (IS). Britanska policija navedb IS o povezanosti z Masoodom zaenkrat ni potrdila. Vodja protiterorističnega oddelka britanske policije Mark Rowley je sicer že dopoldne pojasnil, da še vedno vse kaže na to, da je napadalec deloval sam, spodbudo pa je dobil v mednarodnem terorizmu. Dodal je še, da trenutno nimajo informacij o nadaljnjih grožnjah za javnost.

Sedem ljudi še v kritičnem stanju

Skupaj je v bolnišnici še 36 žrtev napada, od tega jih je sedem v kritičnem stanju. Med ranjenimi so tudi številni turisti, med drugim francoski dijaki, dva Romuna in pet Južnokorejcev. Pred tem je policija sporočila, da je poškodbam podlegel še eden izmed ranjenih, a je potem ta podatek popravila.

Roko v skupnem boju proti terorizmu je britanski premierki Mayevi danes v telefonskem pogovoru ponudil tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Poudaril je, da sta tako Turčija kot Velika Britanija partnerici v boju proti terorizmu, ki ogroža mednarodni mir in varnost.

Erdogan grozil Evropi

Erdogan je v sredo sicer izjavil, da da Evropejci po vsem svetu ne bodo mogli več varno hoditi po ulicah, če ne bodo spremenili svojega obnašanja. Nekaj ur zatem pa je v Londonu prišlo do napada.

V Bruslju so omenjene besede EU ocenili kot "varnostno grožnjo" in na zagovor poklicali tudi turškega veleposlanika pri EU.

Sredin napad je bil najhujši napad v Londonu po letu 2005, ko je bilo v napadih na postaji podzemne železnice in avtobusu ubitih 56 ljudi, več kot 700 jih je bilo ranjenih.

Komentarjev 12
  • privat 12:52 26.marec 2017.

    maja..a si ti mogoče trofazna kura? verjetno je ves svet ena umazana srbija?

  • privat 12:48 26.marec 2017.

    nekdo si je mislil ,da ima lahko kolonije in da lahko ropa nemočne! Še vedno obstajajo kolonije v katerem so uradni jeziki angleščina ali francoščina..

  • mph 07:42 24.marec 2017.

    Jaz bi si želel, da bi vsi kriminalci dobili po tistem po čemer zaslužijo, ne glede na raso ali veroizpoved .... ni pa nobenega opravičila za terorizem, ki je praviloma vedno usmerjen na civiliste, ki so lahke tarče.