Svet
4418 ogledov

Brutalen ruski napad na civiliste: 25 mrtvih, vsaj 50 ranjenih

Napad na civiliste Telegram
Ukrajinske oblasti trdijo, da so ruske rakete zadele civilni konvoj avtomobilov in avtobusov v regiji Zaporožje. Ubitih naj bi bilo najmanj 25 civilistov, ki so v vrsti čakali svoje sorodnike in prijatelje. Vsaj 50 jih je ranjenih.

Guverner Zaporožja Oleksandr Starukh je na družbenih omrežjih zapisal, da so ruske sile napadle civilni humanitarni konvoj na poti iz središča regije. Do napada naj bi prišlo, ko je konvoj poskušal vstopiti na območje, ki ga trenutno zasedajo ruske in proruske sile.

Kot je na Telegramu objavil Kiril Timošenko, svetovalec Zelenskija, naj bi Rusija izstrelila 16 projektilov S-300, štiri pa so zadela konvoj avtomobilov, kjer so državljani čakali na ljudi iz začasno okupiranega območja. "Ljudje vsak dan grejo iz Zaporožja po sorodnike in z namenom, da bi dostavili pomoč ljudem na okupiranem območju," je pojasnil župan Melitopola Ivan Fedorov

Na napad se je že odzval ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski. "Teroristična država je poslala rakete na civiliste v Zaporožju, Mikolajevu in Dnipru. Z raketami in droni napada ukrajinske regije," je zapisal na svojem Telegramu. "Okupatorji so v enem jutru izstrelili 16 raket po regiji Zaporožje. To lahko počnejo samo teroristi, ki jim ni mesta v civiliziranem svetu. Sovražnik je besen in se maščuje za našo vztrajnost ter lastne napake," je še podčrtal Zelenski. 

"Cinično uničuje miroljubne Ukrajince, ker je že zdavnaj izgubil to, kar je ljudsko. Krvoločni izmeček. Zagotovo bo odgovarjal za vsako izgubljeno ukrajinsko življenje," je v svojem slogu zaključil Zelenski. 

Proruski predstavniki v regiji so obtožbe ukrajinskih oblasti že zavrnili. "Režim v Kijevu poskuša prikazati to, kar se je zgodilo, kot obstreljevanje ruske vojske, in se zateka k ogabni provokaciji," je dejal vodja proruskih oblasti, ki jih je nastavila ruska stran, v Zaporožju Vladimir Rogov in ukrajinske sile obtožil terorizma.

Ukrajinska regija Zaporožje je trenutno deloma pod nadzorom ruskih sil, že danes pa bo ruski predsednik Vladimir Putin na slovesnosti v Kremlju podpisal dokumente o njeni priključitvi Rusiji.

Vladimir Putin Svet Putin Rusiji že priključil petino ukrajinskega ozemlja

dezurni@styria-media.si 

Komentarjev 42
  • Idioti 13:01 01.oktober 2022.

    A kar 16 projektilov PVO sistema S300 !!! Tale Zele je definitivno nor !! S300 so radarsko vodene rakete , na radarjih pa upravljalci zaznavajo samo objekte 100m v zraku in več. Če bi hoteli ne bi mogli napasti z ...prikaži več S300 , ker so tudi predrage za kaj takega ! Sploh pa ni rećeno glede na norost Zeleta , da so to naredili Rusi !

  • Kmodri 18:38 30.september 2022.

    kjer ti samo gnojnično prilivaš, Dan.

  • lojs 16:58 30.september 2022.

    ne vem zakaj take scene prikazujejo, al je to izmišljeno ali resnično, me sploh ne zanima, čimprej naj pospravijo trupla, če so sploh trupla, ne pa tole razkazovanje ... koga to sploh zanima