Svet
15 ogledov

Bush za Gadafija mučil njegove nasprotnike

zapor Shutterstock
ZDA so v času Georgea Busha libijske islamiste, ki so nasprotovali diktatorju Moamerju Gadafiju, mučile z metodo navideznega utapljanja in jih nato izročile Gadafijevemu režimu, kjer jih je čakalo nadaljnje mučenje, razkriva Human Rights Watch (HRW).

"Ne le, da so ZDA Moamerju Gadafiju na srebrnem pladnju dostavljale njegove sovražnike, ampak se zdi, da je CIA mnoge od njih najprej mučila," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedala avtorica poročila Laura Pitter.

Mučenje bolj razširjeno, kot se zdi

Na osnovi pogovorov z nekdanjimi libijskimi zaporniki HRW sklepa tudi, da so bile zlorabe s strani Busheve administracije dosti bolj razširjene, kot je bilo sprva rečeno. To še dodatno potrjuje nujnost izvedbe celovite preiskave, poudarjajo v HRW.

Kot piše v poročilu, so ZDA po terorističnih napadih 11. septembra 2001 v različnih državah zajele več pripadnikov Libijske islamske bojne skupine (LIFG) – gibanja, ki naj bi bilo povezano s teroristično mrežo Al Kaida, leta 2011 pa se je pridružilo uporu proti Gadafiju – in jih zadrževale brez vložitve obtožnic.

Najmanj pet jih je povedalo, da so bili v dveh ameriških zaporih v Afganistanu, s katerima naj bi upravljala CIA, izpostavljeni "hudim zlorabam" – mučenju z navideznim utapljanjem in drugimi podobnimi metodami z vodo, poleg tega so jih pretepali, za več mesecev vklepali v verige ter jim z glasno zahodnjaško glasbo skozi daljša obdobja odtegovali spanec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.