Svet
27 ogledov

Če ni dosegel norme, je piskalo

Skladišče Amazona Reuters Fotografija je simbolna.
Delavci podvrženi povečanemu tveganju razvoja duševnih in telesnih bolezni.

BBC-jevi novinarji so raziskovali delovne razmere v britanskem skladišču Amazona in ugotovili, da bi jih strokovnjaki za stres opredelili kot tvegane za zdravje.

Reporter pod krinko Adam Litter je prek agencije dobil delo v Amazonovem skladišču Swansea. S sabo je vzel skrito kamero ter posnel dogajanje med dnevno in nočno izmeno. Eden od vodilnih britanskih strokovnjakov, ki se ukvarjajo s stresom, Michael Marmot, je po pregledu posnetkov nočne izmene dejal, da delovne razmere pomenijo "vse slabe stvari na enem mestu".

"Značilnost takega tipa službe je, da pomeni povečano tveganje za razvoj duševnih in telesnih bolezni," je povedal za BBC. Kot je dodal, bodo vedno obstajale "suženjske" službe, vendar jih lahko naredimo boljše ali slabše ter uravnotežimo zahteve po učinkovitosti z zdravjem in blagostanjem posameznika.

Prehodil 18 kilometrov

Posnetki, ki jih je naredil 23-letni Litter, dokazujejo, da delavci med nočno izmeno prehodijo do 18 kilometrov. Če ne dosegajo norme, jih na to s piskom opozorijo posebni skenerji.

Litter je delal kot "nabiralec", kar pomeni, da je iskal pakete za zbrana naročila in jih nalagal na voziček. Za posamezno naročilo je imel 33 sekund časa. Po desetih urah in pol nočne izmene je povedal: "Med delom sem prehodil skoraj 18 kilometrov. Sem popolnoma uničen. Najbolj me skrbijo stopala," je dejal. "Delali smo kot stroji, roboti."

"Ustvarili smo pet tisoč delovnih mest"

V Amazonu so za britanski medij povedali, da je varnost njihovih delavcev "prioriteta številka ena". Inšpektorji za varnost pri delu niso zaznali nobenih kršitev, neodvisni strokovnjak pa je po navedbah družbe ugotovil, da je delo "podobno kot v veliko drugih industrijah ter ne pomeni povečanega tveganja za razvoj duševnih ali telesnih bolezni".

Poudarili so, da novince posvarijo, da so nekatere službe fizično zahtevne, kar tistim, ki iščejo aktivno naravo dela, ustreza. Norme so po njihovi oceni postavljene objektivno, na podlagi izkušenj. Nočni delavci delajo pet dni na teden z enournim odmorom na izmeno.

Izpostavili so še, da so v Veliki Britaniji ustvarili pet tisoč delovnih mest in da je večina zaposlenih zadovoljna. "Skupaj delamo trdo, da zagotovimo, da bomo jutri še boljši, kot smo danes," so povedali za BBC.

Komentarjev 6
  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 16:08 11.februar 2014.

    @puys: V javni upravi je največ mobinga. Nesposobni šefi do amena, ki se talajo nagrade za svojo lenobo in nesposobnost.

  • Stolp 18:55 26.november 2013.

    vsi rekli da cool in super, ker noben ne bo šimfal čez firmo). Seveda noben ne bo rekel da slabo, ampak če ti izstreli svoje zadovoljstvo kot iz topa, OK. Če pa cinca, pa ja pa je pa še kar...RDEČI ...prikaži več ALARM!In če se znajdeš v taki firmi. OK nekateri res gredo težko stran ker nimajo kam. Ampak niti ne probajo. Samo smilijo se sami sebi, šimfajo čez firmo, čez šefe,... so pa preleni da bi vsaj iskali. Očitno jim ni tako slabo... Vsaj išči, OK če ne najdeš pač bože moj. Da ne govorimo o tistih, ki bi si lažje našli novo službo pa so prekomot.Delodajlci seveda vse te človeške slabosti prefinjeno izkoriščajo. Če bi bili ljudje malo bolj samozavestni, iznajdljivi in samostojni, bi se tudi delodajalci hitro spremenili.

  • Stolp 18:55 26.november 2013.

    Ja itak da oni nikoli niso nič krrivi. Tudi Lidl nikoli ni kršil pravice delavcev v vzhodnoevropskih podružnicah(v Nemčiji si seveda ne upajo) pa Generali, ko je bila pred leti tista afera o mobingu tudi nič ni bil kriv...,...,.... Mimogrede, ...prikaži več pri Generaliju sem sam delal in lahko samo potrdim neurejene razmere, no malo potem ko sem šel od tam se je zamenjalo vodstvo in kot sem slišal od bivših sodelavcev, malo popucalo pri nekaterih šefih in pomembnejših kadrih, tako da je sedaj morda bolje.Je pa še nekaj. Ljudje se tudi kar pustijo.A ne moreš malo prvo preveriti v kako firmo greš? Tudi če so samo govorice. Lahko so resnične. Pa že na intervjuju lahko iz obnašanja bodočega šefa marsikaj razbereš. Če se čudno vede ali pa v smislu, da je on nekaj posebnega ali pa tudi če je pretirano prijazen, da deluje že polizano... taki ti ob prvi priliki zarinejo nož v hrbet(tudi med sodelavci). Vprašaj na intervjuju enega, kako se počuti v firmi(ne kakšni so odnosi, to bojo v