Svet
1618 ogledov

Cepiva serije, ki jo je Avstrija ustavila, dobilo še 16 držav

Covid-19, cepivo, AstraZeneca Profimedia
Preiskava v Avstriji po smrti 49-letnice. Ostale države obveščene.

Preiskava po smrti 49-letne medicinske sestre v Avstriji, ki je umrla po cepljenju s cepivom AstraZenece, še vedno poteka. Kot smo že poročali, po prvih ugotovitvah naj bi umrla zaradi močnega strjevanja krvi. 

Že v nedeljo, ko so avstrijski mediji poročali o primeru, je prišlo do odločitve pristojnih v Avstriji, da ustavijo cepljenje s serijo cepiva, iz katere je bilo cepivo, ki ga je prejela 49-letnica. S cepivom ist serije je bila cepljena tudi njena kolegica, 35-letna medicinska sestra, ki je bila po prejeti dozi sprejeta v bolnišnico zaradi pljučne embolije. Njeno stanje je stabilno, ženska ni v življenjski nevarnosti.

Na današnji tiskovni konferenci zdravstvenih oblasti v Avstriji je Christa Wirthumer-Hoche, vodja nadzornega organa za trg zdravil avstrijske agencije za javno zdravje AGES, povedala, da so o primeru in odločitvi Avstrije glede prenehajanja s cepljenjem iz te serije obvestili vse evropske kolege. 

Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo Covid-19 Svet Smrtni primer po cepljenju v Avstriji. Takšna je odločitev oblasti.

Cepivo iste serije, ki je skupaj znašala okrog milijon doz, naj bi po njenih besedah prejelo 17 evropskih držav. Za katere države gre, ni povedala, nit ne, kaj so storile po prejetem obvestilu. 

Wirthumer-Hochejeva, ki med drugim deluje tudi v upravnem odboru Evropske agencije za zdravila (EMA), je dodala, da je EMA o primeru razpravljala včeraj. Podrobnosi sestanka ni navajala. 

AstraZeneca je že v nedeljo sporočila, da sodeluje v preiskavi; predstavniki britansko-švedskega podjetja so še poudarili, da so vse serije njihovega cepiva deležne strogi kontrolo kakovosti in da na tej točki "ni potrjen resno nevaren stranski učinek, povezan s cepivom". 

Rezultati obdukcije pokojne 49-letnice bodo znani prihodnji teden, takrat naj bi bili znani tudi natančnejši razlogi njene smrti. 

Regulatorji Evropske unije so cepivo AstraZenece odobrili konec januarja, tudi Svetovna zdravstvena organizacija ga je uvrstila na popis za hitro uporabo. za zdaj zabeleženi stranski učinki so kratkotrajni, težave s strjevanjem krvi niso zabeležili. 

V Avstriji so že v nedeljo poudarili še, da je bilo s cepivi iz iste serije cepljenih 37 tisoč ljudi, razen pri omenjenih dveh primerih, ni bilo težav.

cepljenje cepilno mesto Ljubljana Slovenija Smrt po cepljenju: "Motnja strjevanja krvi ni bila zapisana kot stranski učinek"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.