Svet
11518 ogledov

Cepivo. Kurz obtožil določene članice EU. Odziv Janše.

Sebastian Kurz epa
Avstrijski kancler je prepričan, da določene članice EU sklepajo tajne pogodbe s farmacevtskimi podjetji.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je repričan, da cepiva proti covidu-19 niso enakomerno porazdeljena med državami; s prstom krivde je uperil na določene članice Evropske unije, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Katre naj bi bile te članice, ni znano. Kurz je dodal, da je do tega prišlo v okviru t. i. usmerjevalnega odbora EU za cepiva, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Članice EU so se sicer dogovorile, da bo cepiva v njihovem imenu naročala unija.

Zaradi teh ločenih pogodb cepiva proti covidu med državami članicami niso razdeljena glede na število prebivalcev. Potem ko so primerjali celotno količino odmerkov cepiv, ki so jih prejele posamezne države, so namreč ugotovili, da "dostave ne sledijo sistemu kvot na prebivalca", je povedal Kurz.

Kot primera je navedel, da bo Malta do konca junija glede na število prebivalcev prejela trikrat več cepiva kot Bolgarija, Nizozemska pa dvojno količino v primerjavi s Hrvaško. "To je v očitnem nasprotju s političnimi cilji EU," je poudaril. Avstrija po besedah kanclerja ne bo oškodovana, saj je na sredini po količini prejetega cepiva.

"Če se bo razdeljevanje cepiva nadaljevalo na takšen način, bo prišlo do bistveno neenakopravne obravnave - kar moramo preprečiti. Vseh 450 milijonov Evropejcev mora dobiti priložnost, da se do poletja vrne v normalno življenje," je na Twitterju zapisal Kurz.

Odziv Janeza Janše

"To je pomembno!" je ob poobjavi tega tvita zapisal slovenski premier Janez Janša, ki je z avstrijskim kolegom o tem tudi govoril. "Neenakopravna obravnava je povsem nesprejemljiva. EU ima dovolj moči in virov, da v prvi polovici leta 2021 zagotovi cepivo za vse državljane, starejše od 18 let," je tvitnil Janša.

Kurz, ki je zahteval transparentnost, je o tem govoril še z več drugimi kolegi iz drugih članic EU, med drugim Belgije, Grčije, Poljske in Češke, navaja APA. Več jih je bilo nad tem presenečenih.

V Evropski komisiji so že zavrnili obstoj tovrstnih dogovorov. "Države članice se lahko odločijo, da zaprosijo za več ali manj določenega cepiva, o tem razpravljajo članice," je povedal tiskovni predstavnik komisije Stefan de Keersmaecker. "V tem kontekstu je možno, da je po pogovorih med državami članicami s podjetjem dogovorjen nov ključ razdelitve," je pojasnil.

Vlada RS Janez Poklukar Covid-19 Slovenija To pravi minister Poklukar o stranskih učinkih cepiva

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Ocvirke 20:16 27.marec 2021.

    Kurz gleda Janšo.

  • dusan72 01:07 13.marec 2021.

    Jaz se pa še vedno sprašujem, kako lahko Srbija objavi, da bo začela sama proizvajati Sputnik V in mislim da še eno kitajsko cepivo, pri nas pa Lek in Krka niti ne trzneta? Recept je znan in če lahko CocaColo ...prikaži več dobimo iz Radenske ne vidim ovir (razen seveda zaslužka, ki ga nekdo dobi ali ne). Če bi šlo res za pomoč ljudem bi se vsa ta cepiva prodajala na litre v trgovinah. Očitno temu ni tako.

  • Avatar DvaPlusDvaJe4
    DvaPlusDvaJe4 23:03 12.marec 2021.

    Treba bo počasi sprejeti, ne marajo nas.