Slovenija
8297 ogledov

To pravi minister Poklukar o stranskih učinkih cepiva

Vlada RS Janez Poklukar Vlada RS
Strah glede stranskih učinkov po cepljenju. Odzval se je tudi minister Poklukar, ki je izpostavil, da so blagi stranski učinki celo zaželjeni.

Zdravstveni minister Janez Poklukar se je danes udeležil uradnega prevzema nove aparature na Kliničnem inštitutu za specialno laboratorijsko diagnostiko pediatrične klinike in se ob tem odzval na nekaj najbolj aktualnih vprašanj, povezanih z epidemijo. 

Glede prahu, ki se dviga spričo nekaterih močnejših stranskih učinkov, do katerih naj bi prišlo po cepljenju s cepivom AstraZenece, o katerih so poročali iz tujine, je poudaril, da za zdaj ne posvetovalna skupina ne nihče drug pri nas ne razpolaga z uradnimi poročili EME ali AstraZenece, da bi kdorkoli zaznal takšne nezaželjene učinke, nedvoumno povezane s cepivom, zaradi katerih bi bilo potrebno prekiniti cepljenje s tem cepivom pri nas. 

"Dogodki, ki so opisani v tujini, so dogodki, ki jih ima opisane v registru EMA z neko podobno verjetnostjo, kot se sicer dogajajo splošno v populaciji. Verjamemo, da gre za naključja, ki pa jih je seveda potrebno preveriti. Ko bodo enkrat preverjena in če se bo izkazalo, da je bil razlog v cepivu, seveda sledi ustrezen ukrep." Poklukar je pri tem izpostavil, da cepivo serije, s katero so cepili v Avstriji, v Sloveniji ni v uporabi. 

Evropska agencija za zdravila (EMA) je sicer sporočila, da glede na preliminarno preiskavo, smrt medicinske sestre v Avstriji ni povezana s cepljenjem. Do srede so sicer zabeležili 30 primerov težav zaradi krvnih strdkov pri skoraj petih milijonih ljudi, cepljenih v EU/EGP. Dosedanji podatki kažejo, da število težav zaradi krvnih strdkov po cepljenju ne presega pričakovane pogostnosti teh težav pri necepljeni populaciji. Trenutna opazovanja kažejo, da cepivo ne povzroča krvnih strdkov, če pa jih, je to res izjemno redko.

"Blagi celo zaželjeni"

Minister Poklukar je dodal, da so blagi stranski učinki celo zaželjeni. "Ne me narobe razumeti, a blagi stranski učinki kažejo na odziv na cepivo. Seveda si želimo čim manjših učinkov, zato, da ne bi prišlo do strahu med prebivalstvom, a po drugi strani to kaže na potencial, ki ga cepivo ima." 

Opomnil je še, da je število, koliko je stranskih učinkov, odvisno tudi od tega, koliko cepljenj smo s posameznim cepivom realizirali. "Več kot smo ga porabili, več je stranskih učinkov. Dramtičnih razlik pa ni. Razlike se bodo pokazale šele tedaj, ko bo volumen več sto tisoč cepljenih." 

cepljenje | Avtor: Epa Epa

Cepivo proti novemu koronavirusu Covid-19 Zdravje To so pričakovani stranski učinki cepiv

Nadzor karantene na domu 

Minister Poklukar se je odzval še na ponovno uvedbo nadzora nad izvajanjem karantene na domu. Izpostavil je, da je izvajanje osnovnih ukrepov - poleg testiranja in cepljenja - ključno, da bomo prešli k izrazitejšemu upadanju epidemije. "Izvajanje osnovnih ukrepov kot so uporaba mask, razkuževanje rok, distanca, prezračevanje in seveda samoizolacija, kadar je nekdo v visoko rizičnem stiku ali prihaja iz območja, kjer so različice drugih variant koronavirusa, je ključno, na tem odročju je potrebno dvigniti raven spremljanja državljanov."

Minister za zdravje je izpostavil še, da je grožnja ta trenutek bistveno višja v tujini, kjer je delež novih sevov novega koronavirusa bistveno višji kot v Sloveniji. "Cilj je zamejiti, upočasniti prihod v Slovenijo in na ta način obvladovati epidemijo. Če se bo to zgodilo prehitro, se nam lahko zgodi prehiter skok okužb." 

Kadra je premalo, zato je izvajanje ključno

Poklukar je pojasnil, da bo inšpektorat po potrebi presojal pravilnost izvajanja karantene, po njegovem mnenju to samo po sebi - na tej točki - ne prinaša bistveno večje obremenitve za epidemiologe. 

"Leto življenja z epidemijo je pokazalo, da je skoraj nemogoče, da bi imeli zadostno število kadra, s katerim bi lahko obvladovali vsask posamezen stik oziroma rizičen stik in preverjali še vse ostale. Zato je ključno, da opolnomočimo, seznanimo prebivalstvo z ukrepi, ki jih morajo izvajati in na ta način brez neke represije ali agresivnih ukrepov dosežemo namen, ki si ga želimo."

Poklukar je pristavil še, da je ključno, da vsi poznamo osnovne ukrepe in jih izvajamo, le na ta način vsi ostali ne bodo potrebni. 

seja DZ Janez Janša COVID-19 V SLO Zdravje Janša o cepivu: "Doslej še nisem slišal, da bi imel kdo težave s tem"

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 6
 • Avatar Mehičanka76
  Mehičanka76 23:29 12.marec 2021.

  A zaj je pa že dobro, če je na cepivo blag stranski učinek? Pa dajte no, a nas imate lahko še za bolj neume. Vsi iz istega koša, pa vsek nekaj po svoje lapa. Daje se vsaj uskladiti, da boste ...prikaži več vsi enako lagali davkoplačevalski raji. Brez nas tudi vas ni!

 • rd2dmk2 21:02 12.marec 2021.

  na TV je ob vsaki reklami za kakkršen koli farmacevtski izdelek obvestilo da naj se pred uporabo posvetujemo z zdravnikom ali farmacevtom. pri cepljenju nič nič od tega potrebno. in sedaj vprašanje za ministra in vse ostale, a so tisti ...prikaži več ostali izdelki kaj manj pregledani in pretestirani, kot je katerokoli cepivo, da je treba mal pomislit pred uporabo. ko se gremo cepit, a kdo pogleda kakšen karton o osebi, ki se cepi, npr.spiske zdravil na katere je dotična oseba bila alergična ?

 • Avatar jate
  jate 20:31 12.marec 2021.

  POKLJUKAR SI SE CEPIL TUDI TI IN TVOJA OŽJA IN ŠIRŠA FAMILJA Z VSEMI IZUMLJENIMI CEPIVI??????