Svet
631 ogledov

Čeprav ga hudo kritizirajo, razglasil novo zmago

Nayib Bukelee Profimedia
Očitajo mu hude kršitve človekovih pravic.

Predsednik srednjeameriške države Salvador Nayib Bukele je v nedeljo razglasil zmago na predsedniških volitvah za svoj drugi mandat. "Po naših podatkih smo zmagali na predsedniških volitvah z več kot 85 odstotki glasov," je dve uri po zaprtju volišč in še pred objavo uradnih izidov na omrežju X sporočil Bukele. Dodal je, da je njegova stranka Nove ideje osvojila 58 od 60 sedežev v parlamentu.

Bukele je prevzel oblast leta 2019, ko so ulične tolpe obvladovale 80 odstotkov države, nasilje pa je v treh desetletjih zahtevalo 120.000 življenj. Marca 2022 je uvedel izredne razmere in vlada je aretirala 75.000 ljudi, večinoma pripadnikov tolp, vendar pa skupine za človekove pravice opozarjajo, da so zaprli tudi nedolžne.

Organizacija Amnesty International je decembra v poročilu opozorila na postopno nadomeščanje nasilja tolp z državnim nasiljem in samovoljne aretacije. Lani je sicer število umorov v revni državi padlo na najnižjo raven v zadnjih treh desetletjih in prebivalci države so za zdaj večinoma zadovoljni z zmanjšanjem nasilja.

Bukele je po razglasitvi zmage napovedal nadaljevanje drastičnih ukrepov proti tolpam. "Zakaj je pri nas največ zapornikov na svetu? Ker smo prestolnico umorov na svetu, najnevarnejšo državo na svetu, spremenili v najvarnejšo državo na zahodni polobli," je dejal.

Bukelejeva kandidatura je bila sporna, saj mu je ustava prepovedovala dva zaporedna mandata, vendar pa jo je njemu zvesto ustavno sodišče interpretiralo po svoje. Kandidaturo mu je dovolilo, če v obdobju pred volitvami odstopi, kar je pred nekaj tedni tudi storil.

Glavni izziv v Bukelejevem drugem mandatu bo slabo stanje salvadorskega gospodarstva in visok javni dolg.

seriatsko pravo Svet Skokovit porast števila smrtnih kazni

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.