Svet
29 ogledov

Češki predsednik: Pitje alkohola je normalno

Miloš Zeman Youtube
Poglejte Hitlerja! Ni pil, ni kadil, ne jedel mesa, pa je izgubil drugo svetovno vojno. Churchill je spil steklenico viskija in tri steklenice šampanjca na dan, pa je v vojni zmagal, je uživanje alkohola upravičeval češki predsednik.

Češki predsednik Miloš Zeman je na zanimiv način opravičeval uživanje alkohola. V intervjuju za češko javno televizijo je v torek dejal, da je pitje alkohola nekaj normalnega. Dodal je, da nacistični voditelj Adolf Hitler ni pil, kadil ali jedel mesa, a je izgubil drugo svetovno vojno.

"Po drugi strani pa je britanski premier Winston Churchill dnevno spil steklenico viskija, tri steklenice šampanjca in pokadil osem cigar ter v vojni zmagal," je navrgel Zeman. Dodal je, da je pitje alkohola prav tako normalno kot to, da se ni dobro opiti.

Gripa ali vinjenost?

Tema uživanja alkohola se je v intervjuju pojavila v povezavi s predsednikovo nedavno udeležbo na odprtju razstave čeških kraljevih insignij na praškem gradu. Mediji smo takrat poročali o nerodni hoji predsednika in tem, da se je moral naslanjati na steno, kar so sicer v uradu predsednika opravičevali z gripo.

Zeman je v torkovem intervjuju tudi osebno zanikal, da bi bil na tem dogodku pijan. Zatrdil je, da je imel vročino, in dodal, da ima že več let težave s hojo. Zato je moral po vzponu po 90 stopnicah do dvorane z insignijami sesti, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Pristaš slivovke in vina

Češki predsednik sicer ne skriva, da rad spije kakšen kozarček alkohola. Nekoč je hvalil češko grenčico beherovko, zdaj pa je pristaš slivovke in vina. Pred predsedniškimi volitvami januarja letos pa je tudi razložil, da "alkoholik ni tisti, ki pije alkohol, temveč tisti, ki ne zna piti".

Komentarjev 1
  • Luka Lovše 12:39 12.junij 2013.

    Poznam modela iz časov ko sem še živel v Pragi, zmeri je bil nalit na televiziji;)!