Svet
10 ogledov

Cipru znižali bonitetno oceno

Moody's EPA
Bonitetna agencija Moody's je danes znižala oceno dolgoročnega dolga Cipra za eno stopnjo z Baa3 na Ba1, kar že predstavlja raven tveganosti. Obeti so negativni.

V Moody's pojasnjujejo, da so ciprske banke močno izpostavljene grškemu dolgu. Težave bank bodo skupaj s šibkim zaupanjem v zasebnem sektorju in negativnimi zunanjimi okoliščinami v naslednjih letih ovirale gospodarsko rast države, poleg tega bodo zato večji tudi njeni fiskalni izzivi.

"Četudi se ciprska vlada trudi narediti pomembne korake naprej, bo lahko prihodnje leto in tudi pozneje zaradi neugodnih gospodarskih okoliščin lahko prišlo do težav pri implementaciji ukrepov," so dodali v bonitetni hiši.

Ciper: znižanje neupravičeno

Ciprsko finančno ministrstvo je v odzivu na znižanje bonitetne ocene po poročanju tujih tiskovnih agencij poudarilo, da je nepravično in da se navedeni razlogi za to potezo agencije ne razlikujejo od argumentov, ki jih je Moody's podal ob zadnjem ocenjevanju Cipra. Poleg tega so v Nikoziji prepričani, da agencija ni upoštevala njihovih ukrepov.

Moody's je sicer z današnjim znižanjem bonitetne ocene Cipra sledil bonitetni hiši Standard & Poor's, ki je sredi januarja znižala oceno dolgoročnega dolga te države za dve stopnji na BB. Edina, ki dolgoročnega dolga Cipra še ni ocenila na raven tveganosti, je bonitetna hiša Fitch. Tudi ta pa je konec januarja znižala bonitetno oceno države na BBB-, kar je eno stopnjo nad ravnjo tveganosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.