Svet
3989 ogledov

Črna gora skopirala sistema Hrvaške in Slovenije

Osnovna šola
Hrvate razburja, da so jim Črnogorci skopirali kurikul za šolske predmete. A Črnogorci imajo opravičilo v Slovencih.

Črnogorski zavod za šolstvo je moral pred dnevi izdatno pojasnjevati delno reformo tamkajšnjega šolskega sistema, potem ko so na Hrvaškem skočili v zrak, češ da so južni sosedje preprosto prekopirali ideje, do katerih so Hrvati prišli tekom dolgih let razvoja, v katerem je sodelovalo prek 500 učiteljev in drugih strokovnjakov. Gre za področje telesne in zdravstvene vzgoje.

Iz Hrvaške so pričele leteti težke besede, tudi takšne, da naj Črnogorci lepo plačajo, ker so brez vnaprejšnjih vprašanj ali dovoljenj prevzeli nekaj, za kaj so morali predhodno dati denar hrvaški davkoplačevalci. 

"Pa saj niso kopirali le hrvaškega kurikula ..."

Črna gora je odvrnila, da ceni vse, kar je Hrvaška naredila na tem področju, vendar pa da je njihov reformni program osnovan na metodologiji, ki so jo zasnovali že leta 2009. Prav tako pa da je sistem "kompatibilen s slovenskim izobraževalnim sistemom", piše Večernji list.

Črnogorci so odvrnili, da njihov reformni program sloni na metodologiji, ki so jo zasnovali že leta 2009. Dodali so, da sicer cenijo vse, kar so na tem področju naredili Hrvatje, vendar pa da ne vidijo ovir za koriščenje dobrih praks drugih držav, piše Večernji list. 

"Zato se lahko pri določenih programih pojavijo določene podobnosti." Konkretno pri telesni vzgoji črnogorski zavod navaja, da sta jim za model koristila tako hrvaški kurikul kot tudi slovenski učni načrt Športna vzgoja Slovenije iz leta 2011.

Kost je z veseljem pograbila tudi črnogorska opozicija, ki zahteva odstop tamkajšnjega šolskega ministra Damirja Šehovića.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 3
  • Franjo Erman 16:21 02.september 2017.

    od koga so pa hrvati kopirali?

  • Avatar praufo
    praufo 15:01 02.september 2017.

    ne razumem, prej ko je bila pa yuga, pa nihče ni jamral da se kaj kopira, ampak vse se je kopiralo, jao pa ne morte crnogorcu zamerit, ki sovraži lopato, sicer pa patentirajte sistem, to bo najbolje

  • Pepe007 14:21 02.september 2017.

    Pametni ljudje. Ne izumljajo tople vode kot naši državni organi, ko morajo kako EU direktivo spraviti v naš pravni sistem. Zakomplicirajo do nezavesti preproste reči.