Svet
5025 ogledov

Črne napovedi tudi za obdobje po iznajdbi cepiva

Covid-19 Profimedia
Vrnitve v normalo, kot smo jo poznali, naj ne bi bilo vse do konca prihodnjega leta.

Direktor ameriškega Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci je v pogovoru za televizij MSNBC opozoril, da vrnitve "v normalo" po pandemiji novega koronavirusa ne bo še do konca prihodnjega leta, četudi bi našli uspešno cepivo do konca letošnjega ali začetka prihodnjega leta.

Fauci je član delovne skupine Bele hiše proti pandemiji koronavirusa, vendar ga tam več ni videti, ker sproti poliva hladno vodo realizma na optimistične izjave predsednika ZDA Donalda Trumpa. Tudi v petek je dejal, da se s Trumpom ne strinja, da so v ZDA na koncu epidemije. "S po 40.000 okužbami in skoraj 1000 mrtvimi na dan nismo na koncu," je dejal Fauci.

Poziv, naj se ljudje "zresnijo" 

Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa se je v ZDA do petka zvečer okužilo že 6,44 milijona ljudi, umrlo pa jih je 193.000. Fauci je že v četrtek opozoril Američane, naj se zresnijo, ker prihajata jesen in zima, cepiva ni, okužbe in smrti pa se nadaljujejo.

Sam je optimist, da bodo cepivo našli do konca leta ali v začetku prihodnjega leta, nakar pa ga bo potrebno proizvesti v zadostnih količinah, distribuirati in ljudi cepiti, zato vrnitve v normalno ne bo do konca leta 2021.

Trumpova vlada je sicer že obvestila zvezne države, naj se do konca oktobra pripravijo na distribucijo cepiva, Trump pa je namignil, da ga bodo imeli do volitev 3. novembra. Zaradi tega so ameriška farmacevtska podjetja, ki delajo na cepivu, izdala skupno zagotovilo, da zaradi politike ne bodo prehitevala.

Dr. Matjaž Jereb, infektolog Matjaž Jereb Zdravje Predstojnik intenzivne terapije: "Neverjetno, ljudje problem banalizirajo, kot da ga ni"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Avatar Maja Kajza
    marelica 17:49 13.september 2020.

    imamo SDS torej smo ze pol leta v temi !

  • Avatar ovca
    ovca 12:31 12.september 2020.

    Psihologija množic;Gustave Le Bon;Zvrst:sociologija;Ciljna skupina:Odrasli;leto izida:2016: Pričujoče delo, ki je bilo prvič izdano že davnega leta 1895, velja za eno temeljnih na področju socialne psihologije. Avtor je bil svojčas najvplivnejši teoretik na področju vedenja in psiholoških značilnosti množic, njegova dognanja ...prikaži več pa so uporabljali in zlorabljali mnogi diktatorji 20. stoletja.

  • Tupamaros 11:22 12.september 2020.

    Virus ne popušča. zadeva je zelo resna. Vsa zgodba je bila do sedaj le vaja.