Zdravje > Aktualno
18380 ogledov

Predstojnik intenzivne terapije: "Neverjetno, ljudje problem banalizirajo, kot da ga ni"

Dr. Matjaž Jereb, infektolog Peter Irman Dr. Matjaž Jereb, infektolog
"Problem je in problem se ponovno stopnjuje, zato pozivam vse, da so na to pozorni," opozarja infektolog Matjaž Jereb.

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKC Ljubljana) v tem drugem valu novega koronavirusa intenzivna enota Infekcijske klinike znova deluje na dveh lokacijah; v prvi so težki bolniki s sepso, pljučnicami in okužbami osrednjega živčevja, na drugem oddelku so bolniki z okužbo z virusom sars-cov-CoV-2. Zaradi covida-19 v tej ljubljanski enoti ležijo štirje hudo bolni ljudje in vsi so na respiratorju. 

Ta podatek nas ne sme uspavati

Sicer na intenzivnih enotah v UKC Ljubljana in UKC Maribor skupaj zdravijo pet bolnikov z novo koronavirusno boleznijo, enega več kot včeraj in precej manj kot v prvem valu.  Po besedah Matjaža Jereba, ki je predstojnik intenzivne terapije na ljubljanski infekcijski kliniki, nas zadnji podatek ne sme uspavati."Vsi bolniki, ki so sprejeti na oddelke intenzivne enote, so življenjsko ogroženi. In tudi pri teh, ki jih trenutno zdravimo pri nas, je stanje resno," je dodal. 

Število okuženih v slovenskem prostoru v zadnjih tednih in dneh skokovito narašča, kar je po besedah predstojnika intenzivne terapije "zaskrbljujoče."

"Res je nekoliko manj hospitaliziranih bolnikov, vendar nas ta podatek nikakor ne sme uspavati," opozarja infektolog, ki v naslednjih dneh in tednih pričakuje porast bolnikov, tako v bolnišnicah kot na intenzivnih oddelkih. "Upam, da bomo lahko te bolnike vsaj tako uspešno obvladali, kot smo v prvem valu," je dodal. 

V Sloveniji je bilo v četrtek potrjenih več kot 100 novih primerov okužb z novim koronavirusom.

Če je predstojnik ob prvem valu opozarjal pred prehitrim opuščanjem ukrepov, tokrat meni, da so vsi ukrepi, ki so nam ostali tudi po razglasitvi konca epidemije, dovolj, le upoštevati jih je treba. "Res, da nismo imeli ves čas razglašene epidemije, so pa bili določeni ukrepi ves čas in ljudje, ki se tega problema zavedamo, smo jih tudi ves čas upoštevali. Gre seveda za razdaljo, uporabo mask v zaprtih prostorih, tukaj so še prepovedi druženja v nekaterih okoljih, na primer nočnih klubih."

Če bo pri nas naraščalo število bolnikov v bolnišnicah, kar se že dogaja, bo vse bolnike in ne samo teh s covidom, ampak tudi druge težko oskrbeti, česar se nekateri očitno ne zavedajo. 

"Ljudje problem banalizirajo, kot da ga ni"

"Ukrepe smo imeli, vendar kaj, ko obstajajo določene skupine ljudi, ki tega ne upoštevajo. Neverjetno, ljudje problem banalizirajo, kot da ga ni. Problem je in znova stopnjuje, zato pozivam vse, da so na to pozorni, da ukrepe, ki so bili že ne vem, kolikokrat ponovljeni, dosledno upoštevamo," še opozori Jereb. Po besedah infektologa smo bili v prvem valu poenoteni. "Zato smo ta prvi val tudi uspešno obvladali in tudi sedanje število okuženih bomo obvladali, če bomo seveda delovali konstruktivno, v luči koristi za vse nas," je še dodal.

Covid-19, UKC Ljubljana | Avtor: Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ
Za razliko od prvega vala imajo danes na kliniki dovolj zaščitne opreme, na izkušnjah iz prvega vala je izdelana natančna strategija v primeru večjega navala bolnikov. "Seveda je vse odvisno od tega, koliko bolnikov bo potrebovalo bolnišnično zdravljenje in koliko na oddelkih za intenzivno zdravljenje, od tega je sedaj odvisno, ali bomo te ljudi uspešno zdravili in obvladali problem. Zato se ponovno obračam k ukrepom, upoštevajmo jih, ker bomo samo tako uspešni," je pozval vodja Oddelka za intenzivno terapijo na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja, kjer, kot že rečeno, imamo tudi tako imenovani covid oddelek težko bolnih ljudi, ki se borijo za življenje in so priključenih na respirator. Od tam so tudi posnetki, ki jih v zadnjih mesecih pogosto videvamo na naslovnicah številnih slovenskih medijev. 

Prvi val smo uspešno obvladali

Slovenska skladišča opreme so bila ob na začetku epidemije prazna, prav tako so bili brez natančne ocene števila intenzivnih postelj in ventilatorjev. Po ocenah, ki jih je po razglasitvi konca epidemije podal Marko Noč, profesor interne medicine na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani ter predstojnik Kliničnega oddelka za intenzivno interno medicino, je bil "spopad s prvim valom epidemije velik uspeh, saj imamo za večkrat manjše število umrlih kot razvitejše države". Delež umrlih v intenzivnih enotah v Sloveniji ne presega 20 odstotkov, kar je po njegovih besedah primerljivo z najboljšimi priporočili v strokovni literaturi. Največja zasedenost intenzivnih enot je bila 35-odstotna. 

vanda.levstik@zurnal24.si

 

 

 

 

Komentarjev 43
  • Avatar Dantalessa
    Dantalessa 00:16 13.september 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu --- www.Sextis.fun

  • Avatar praufo
    praufo 18:28 12.september 2020.

    ne vem tale izjava da nekateri tega ne jemlejo resno , ja to je pa višek ... seveda so neak pravila, ampak vsak dohtar (če sploh je) bi moral vedet, da sterilnega okolja v zunanje svetu bolnice ne moremo dosečt ...prikaži več ... edino če hodimo zunaj in po vseh objektih s skafandri, ki jih bomo vsak dan zamenjal ... tole s temi maskami in razkužili je pa totalna zajebancija, spet se je najdu en mojster za basanja, sploh jih ne zmanjka

  • cowixe6057 15:43 12.september 2020.

    Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma.Nikoli nisem mislil,da bi to imel možnost,vendar moj najbližji spremljevalec s tem pridobi več kot 18 tisoč mesecev na mesec in me je prepričala, da poskusim. netprofit10.com