Svet
479 ogledov

Črni trg z organi se nezadržno širi

Četverica iz neke pakistanske vasi, ki so prodali ledvico, da bi poplačali dolgo EPA
Nezakonita trgovina z ledvicami se je že tako razširila, da je na črnem trgu deset tisoč operacij letno (ali več kot ena na uro), ki vključujejo kupljene človeške organe, razkrivajo strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Dokazi, ki so jih pomagali zbirati zdravniki z vsega sveta, pričajo, da trgovci z organi kljubujejo zakonom, saj povpraševanje po ledvicah raste zaradi porasta sladkorne in drugih bolezni. Bolniki pogosto odpotujejo na Kitajsko, v Indijo in Pakistan na operacijo, za katero plačajo tudi 200 tisoč dolarjev (skoraj 160 tisoč evrov). Organizirani trgovci medtem organe kupujejo od ranljivih in obupanih ljudi, včasih za manj kot pet tisoč dolarjev (štiri tisoč evrov).

"Darujte ledvico, kupite nov iPad"

Izraelska policija je pretekli teden prijela deset ljudi, med njimi tudi zdravnika, osumljenih, da so del mednarodne verige trgovine z organi ter organiziranega izsiljevanja, davčnih utaj in povzročitve hudih telesnih poškodb. Podobne mreže trgovine z organi so odkrili v Indiji in Pakistanu.

Britanski Guardian je stopil v stik s posrednikom na Kitajskem, ki oglašuje svoje storitve pod sloganom "Darujte ledvico, kupite nov iPad!" Ponuja 2.500 funtov (dobrih tri tisoč evrov) za ledvico in zagotavlja, da se operacija lahko izvede v desetih dneh.

 

Pojavljajo se indici, ki nakazujejo rast povpraševanja

"Nezakonita trgovina po vsem svetu je v letih 2006 in 2007 upadla oziroma je prišlo do zmanjšanja turizma presajevanja organov," je dejal Luc Noel, zdravnik in uradnik WHO, ki vodi nadzor zakonitih in nezakonitih presaditev organov. Vendar je dodal: "Lahko se ponovno poveča, za kar se pojavljajo novi znaki, da se to lahko zgodi, saj je vedno večja potreba po presaditvah in velikih dobičkih, ki jih ta posel obljublja."

Pomanjkanje kazenskega pregona v nekaterih državah in pomanjkanje zakonov v drugih pomeni, da je vse skupaj preveč preprosto za tiste, ki ponujajo finančne spodbude revnim ljudem v zameno za ledvico, je še povedal Noel. Ocenjuje, da ledvice predstavljajo 75 odstotkov svetovne nedovoljene trgovine z organi.

Ponudba zadovolji le 10 odstotkov povpraševanja

Po podatkih WHO je bilo leta 2010 zakonito in nezakonito presajenih 106.879 organov v 95 državah, okoli 68 odstotkov je bilo ledvic, kar je zadovoljilo le deset odstotkov svetovnih potreb. Organizacija sicer nima podatkov, koliko so jih zakonito darovali živeči sorodniki ali prijatelji in koliko jih je od umrlih oseb. Noel predvideva, da je bilo okrog deset odstotkov takih, ki jih je zagotovil črni trg.

Dokaze o nezakonitem trgovanju zbirajo mreže zdravnikov v različnih državah, delujejo pa v skladu s Carigrajsko deklaracijo iz leta 2008 proti izkoriščanju organov, ki jo je podpisalo skoraj sto držav. Podatke prispevajo strokovnjaki, ki obravnavajo bolnike na dializi, in kirurgi, ki presajajo organe.

Peking obljubil, da usmrčenim ne bodo jemali organov

Prav tako je te vrste trgovina neprijetna za Kitajsko, saj jo je ministrstvo za zdravje prepovedalo in prav tako obljubilo, da bo zaustavilo jemanje organov usmrčenih zapornikov do leta 2017.

"Vemo za trg v nekaterih azijskih državah, pa tudi vzhodnoevropskih, kamor lahko ljudje, ki potrebujejo ledvico, pridejo in si jo kupijo," pojasnjuje Jim Feehally, predsednik Mednarodnega združenja nefrologije, ki združuje deset tisoč specialistov za ledvice z vsega sveta.

Noel želi, da vse države premagajo trgovce z organi, tako da povečajo število organov od umrlih in tudi živih darovalcev ter s spodbujanjem zdravega načina življenja, da bi preprečili bolezni, kot je diabetes.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.