Svet
3691 ogledov

Bill Gates priznal, da ga je polomil pri tipkovnici

Tipkovnica Profimedias
Ustanovitelj Microsofta Bill Gates je spregovoril o tem, katero tipko na tipkovnici bi zamenjal, oziroma danes naredil drugače.

Če bi lahko naredil samo eno stvar drugače, kot jo je, potem, bi na tipkovnici za ukaz Ctrl+Alt+Delete naredil eno samo tipko, je priznal Bill Gates.

V pogovoru za Bloomberg Global Business Network v New Yorku je dejal: "Ne vem ali lahko naredimo korak nazaj in ogrozimo tisto, kar smo gradili toliko let." Z ukazom Ctrl+Alt+Delete so pri Microsoftu uporabnikom svojih računalnikov omogočili bližnjico do upravitelja funkcij, kjer lahko zaprejo določen program, ki je zamrznil med operacijo.

Zakaj Ctrl+Alt+Delete?

Funkcijo je sicer razvil IBM-ov inženir David Bradley in je bila sprva namenjena zgolj zaposlenim, drugim uporabnikom pa je sploh niso mislili nameniti. Bill Gates je opazil, kako dober ukaz je to in se odločil, da ga ponudijo vsem uporabnikom.

Od tega je zdaj minilo že 40 let, še danes pa je to eden najbolj prepoznavnih ukazov v računalniškem svetu. Bradley mora še dandanes na raznih konferencah podpisovati tipkovnice. 61-letni Bradley danes pravi: "Lahko bi naredili eno samo stikalo, a tega pač takrat nismo želeli. Programirali smo na nižji ravni. To je bila napaka."

Dodal je, da se je za ukaz Ctrl+Alt+Delete odločil, ker je to kombinacija tipk, ki jih ne moremo naenkrat pritisniti z eno roko. Priznal je tudi, da je to odločitev sprejel v 10 minutah in da se je moral posvečati 100 drugim stvarem, ki so se mu zdele pomembne.

"Jaz sem izumil ta ukaz, Bill pa ga je naredil slavnega," je nekoč izjavil Bradley.
 

Komentarjev 1
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 14:11 01.oktober 2017.

    ctrl+alt+del je včasih pomenil direkten restart računalnika, torej če bi stikalo bilo samo na eni tipki, bi lahko resetiral računalnik tudi ponesreči. Je že prav da je to "stikalo" možno pritisnit le z dvemi rokami.