Svet
6121 ogledov

Čudno dogajanje na kongresu kitajske komunistične partije, pojasnila ni

Hu Jintao Epa
Zaključek enotedenskega kongresa v Veliki palači ljudstva v Pekingu, na katerem je sodelovalo kakih 2.300 delegatov, je moral danes presenetljivo zapustiti nekdanji kitajski predsednik Hu Jintao ...

Delegati kitajske komunistične partije so danes ob zaključku XX. kongresa sprejeli dopolnila k ustavi partije, ki utrjujejo osrednjo vlogo predsednika Xi Jinpinga in odražajo njegovo ideologijo. Imenovali so tudi nov centralni komite, v katerem ne bo več pomembnih predstavnikov iz Xijevega ožjega kroga, med njimi premierja Li Keqianga.

Novi centralni komite se bo na prvem plenarnem zasedanju sešel v nedeljo              

V centralnem komiteju je okoli 200 delegatov. Njegovo jedro predstavlja 25-članski politbiro, moč pa je nadalje centralizirana v stalnem komiteju znotraj politbiroja, ki trenutno šteje sedem članov.

Xi Jinping Svet Katerih sedem ljudi bo naslednjih pet let vladalo Kitajski

V novi sestavi centralnega komiteja po poročanju tujih tiskovnih agencij ne bo dosedanjih članov stalnega odbora Li Keqianga, Wang Yanga, Li Zhanshuja in Han Zhenga. Slednja sta se morala zaradi svoje starosti upokojiti, Li Keqiang pa je tudi že pred časom napovedal upokojitev.

Iz centralnega komiteja so izključili tudi guvernerja kitajske centralne banke Yi Ganga, predsednika agencije za regulacijo bančnega in zavarovalniškega sektorja Guo Shuqinga ter namestnika premierja Liu Heja.

Novi centralni komite se bo na prvem plenarnem zasedanju sešel v nedeljo, ko bodo po napovedih objavili sestavo novega politbiroja in stalnega komiteja. Pričakovati je, da bodo za petletni mandat generalnega sekretarja že tretjič zapored imenovali 69-letnega Xi Jinpinga in s tem prekršili pravila partije glede starosti in omejitev mandata na tem položaju.

Zaključek enotedenskega kongresa v Veliki palači ljudstva v Pekingu, na katerem je sodelovalo kakih 2.300 delegatov, je moral danes presenetljivo zapustiti nekdanji kitajski predsednik Hu Jintao. Kot poročajo tuje tiskovne agencije, sta k Huju, ki je sedel ob Xiju, med zasedanjem pristopila dva moška in 79-letnika pospremila iz dvorane. Kitajska komunistična partija glede tega ni dala pojasnil.

Prvič eksplicitno izpostavlja nasprotovanje neodvisnosti Tajvana

Med danes sprejetimi dopolnili k ustavi partije je tudi določilo, ki prvič eksplicitno izpostavlja nasprotovanje neodvisnosti Tajvana. Doslej je bilo v dokumentu zapisano, da si bo partija prizadevala okrepiti enotnost kitajskega naroda, tudi na Tajvanu, v novi ustavi pa je omenjeno nasprotovanje in onemogočanje separatistov, ki si prizadevajo za neodvisnost Tajvana, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Xi je ob odprtju kongresa 16. oktobra ponovil vztrajanje pri dosedanji politiki, da je Tajvan del Kitajske ter da je pri doseganju cilja ponovne združitve odprta tudi možnost uporabe vojaške sile.

Komentarjev 11
  • Ender3 23:41 22.oktober 2022.

    Takšen čudež se v našem parlamentu ne bo zgodil. Da bi odstranili pravnomočno obsojegega, ki kvari ugled institucije in je, v posmeh demokraciji in pravnemu redu..

  • Jernej65 22:51 22.oktober 2022.

    Cel svet je zaradi bedakov kot sta Kitajska in Rusija v dreku. Trenutno sta pa najbolj v dreku prav ti dve državi. Rusija že krepko plava nazaj v preteklost, nad Kitajsko se pa tudi že zbirajo črni oblaki.

  • lojs 19:34 22.oktober 2022.

    mislim, da je boljše, da se ne vtikamo v te kitajce ... že tako so celemu svetu zrasli čez glavo